Ufaj se u Boga i vozi

Saudijke željne vožnje navalile u autoškole, od nedjelje mogu i na cestu

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
22.06.2018.
u 09:47
Saudija Arabija nestrpljivo iščekuje 24. lipnja, dan kad će i žene napokon smjeti voziti automobile
Pogledaj originalni članak

Mješavina uzbuđenja, ponosa i straha zahvatila je konzervativno kraljevstvo Saudijske Arabije koje nestrpljivo iškekuje 24. lipnja, dan kad će i tamošnje žene napokom i službeno moći same sjeti za upravljač automobila.

Pripremajući se za ovaj povijesni događaj, saudijske vlasti pokrenule su jučer trodnevnu kampanju "Ufaj se u Boga i vozi" kako bi ohrabrile žene da sjednu za volan i nauče osnovne tehnike vožnje i prometne propise.

Tečajevi se održavaju u Rijadu, Dammamu, Džedi i Tabuku, gdje se žene upoznaju s propisima o sigurnosti na cestama i pomaže im se da razbije barijeru straha, najavilo je ministarstvo prometa na Twitteru.

Žene se mogu okušati na simulatorima vožnje, natjecanjima i kvizovima, a posebno im se želi skrenuti pažnja na važnost vezivanja sigurnosnim pojaseva.

Dugo očekivana odluka da se ženama dopusti vožnja automobila prvi put je objavljena prošle godine, kao dio reformskih planova prijestolonasljednika Mohammada Bin Salmana Al Sauda.

Salman je u rujnu 2017. potpisao kraljevski dekret kojim će se ženama dopustiti da voze "u skladu s islamskim zakonima".

Sve dosad Saudijska Arabija bila je jedina zemlja na svijetu koja nije dopustila ženama da voze.

Naravno da nije zlato sve što sja. Među sadijskim ženama velika je nezaposlenost, a tečajevi vožnje za žene i do šest su puta skuplji nego oni za muškarce.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.