ZATVARALI JE ZBOG KOSE

Saudijka se odrekla islama i bježi od svoje obitelji u Australiju: Ubit će me

Foto: Reuters/Pixsell
Rahaf Mohammed al-Qunun
Foto: Reuters/Pixsell
Rahaf Mohammed al-Qunun
Foto: Reuters/Pixsell
Rahaf Mohammed al-Qunun
Foto: Reuters/Pixsell
Rahaf Mohammed al-Qunun
Foto: Reuters/Pixsell
Rahaf Mohammed al-Qunun
Foto: Reuters/Pixsell
Rahaf Mohammed al-Qunun
07.01.2019.
u 17:31
Osamnaestogodišnja Saudijka trenutno se nalazi u Bangkoku gdje se nada nastavku putovanja za Australiju.
Pogledaj originalni članak

Mlada Saudijka Rahaf Mohammed al-Qunun došla je pod povećalo javnosti nakon što je svijet upozorila da joj prijeti smrt ako se vrati obitelji u Saudijsku Arabiju. Ona se odrekla islama i trenutno se nalazi u Tajlandu gdje čeka daljnji nastavak puta prema Australiji za koju je dobila tromjesečnu turističku vizu.

Sve je počelo njezinim zatvaranjem u tranzitnu zonu hotelske sobe na Bangkoškom aerodromu kako bi spriječila migracijske službenike da je odvedu na let za Kuvajt nakon što joj je odbijen ulazak u Tajland na putu za Australiju.

Rahaf je, u videu objavljenom na društvenim mrežama, rekla da će biti ubijena ako se vrati u Saudijsku Arabiju i poručila da neće napustiti hotel dok ne dođu predstavnici Ujedinjenih Naroda zaduženih za izbjeglice.

Ovaj slučaj dolazi u vremenu kada je politika Saudijske Arabije pod posebnom pozornošću demokratskog svijeta zbog nedavnog hladnokrvnog smaknuća novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Osim toga, ovaj slučaj poteže i pitanje prava žena koja su među najstrožima na svijetu.

Poručila je da joj je obitelj iznimno stroga navodeći da su je znali zatvarati u sobu na 6 mjeseci samo zato što je skratila kosu. Sigurna je, kako kaže, da će je ubiti čim iziđe iz Saudijskog zatvora.

Predstavnik tajlandske imigracijske službe kazao je medijima u ponedjeljak da će Rahaf biti dopušten ulazak u zemlju pod zaštitom UN-ovog ureda za izbjeglice (UNHCR) koji je bio u kontaktu s njom. 

Njezin otac trebao bi stići u večernjim satima u Bangkok, ali tajlandski službenik dodao je da ona nema plan vraćati se i da ju oni neće siliti.

Britanski Guardian u kontaktu je s njezinom neimenovanom prijateljicom koja je za tu britansku novinu potvrdila da njezinu prijateljicu obitelj fizički pa i seksualno zlostavlja.

Saudijska tradicija i kultura nalaže da žena mora imati dopuštenje muškarca za odabir posla, putovanje, vjenčanje pa i za neke medicinske operacije. 

Saudijska Arabija je muslimanska nasljedna monarhija čiji monarh je nositelj zakonodavne i izvršne vlasti te vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Trenutno formalni monarh jest bolesni Salman bin Abdulaziz Al Saud, ali zapravo konce vlasti drži njegov sin Mohammed bin Salman svijetu poznatiji kao MbS. Današnja Kraljevina Saudijska Arabija nastala je 1932. godine pod vodstvom Ibn Sauda.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

JU
juma
21:29 07.01.2019.

Prije neki mjesec su u New Yorku iz rijeke Hudson izvukli vezana tijela dvije sestre iz Saudi Arabije koje su zatrazile politicki azil u USA. Jedna je imala 22, a druga samo 16 godina. Ne sumnjam kako bi ova djevojka mogla dozivjeti slicnu sudbinu. Ona je stvarno zivotno ugrozena i ne daju joj azil, ali zato u Europu bez provjere identiteta, bez ikakvih papira i dokaza primaju milijune mladih muskaraca iz zemalja koje nisu u ratu, koji po svemu izgledaju i ponasaju se kao islamisti.

Avatar FranjoJosip
FranjoJosip
20:22 07.01.2019.

Religija mira i ljubavi ponovno jaše.

WW
wwwcroxx
22:26 07.01.2019.

Užasna vjera taj islam. Užas.