POTENCIJALNA PRIJETNJA

Sastaju se šefovi diplomacija članica NATO-a: Brine ih gomilanje ruskih trupa kod Ukrajine

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
Jens Stoltenberg
Foto: HUSEYIN ALDEMIR/REUTERS/PIXSELL
Jens Stoltenberg
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a
30.11.2021.
u 08:39
Zabrinutost također izaziva kriza na granici NATO-ve članice Poljske s Bjelorusijom, iako je ona posljednjih dana smanjena
Pogledaj originalni članak

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza sastat će se u utorak u Rigi, zabrinuti zbog gomilanja ruskih trupa blizu istočne ukrajinske granice i migrantske krize između Bjelorusije i Poljske.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, već je nekoliko puta izrazio zabrinutost zbog neobično velike koncentracije ruskih vojnika blizu Ukrajine u posljednjih nekoliko tjedana.

Stoltenberg je u petak rekao da će ruska agresija na Ukrajinu imati posljedice. On je upozorio Rusiju na "posljedice" i "cijenu koju će platiti ukoliko upotrijebi silu protiv Ukrajine" sa snagama spremnim za borbu upućenima na granice te zemlje. 

Karen Donfried, pomoćnica američkog državnog tajnika za europska pitanja, rekla je da se kao odgovor razmatraju sve opcije. Zapadne su zemlje već uvele sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Rusija je anektirala ukrajinski Krim 2014. godine i podupire separatiste u istočnim pokrajinama Luhanjsk i Donjeck, poznatije kao regija Donbas.

Kremlj posljednjih tjedana odbacuje optužbe, navodeći da na svom teritoriju može pomicati vojsku kako god želi.

Ne očekuje se da će odmah doći do djelovanja nakon sastanka u utorak, već da će saveznici pričekati kako bi bolje promotrili situaciju. Neki strahuju od novog upada u ukrajinski teritorij, no nije posve jasno je li Moskva spremna riskirati eskalaciju.

Zabrinutost također izaziva kriza na granici NATO-ve članice Poljske s Bjelorusijom, iako je ona posljednjih dana smanjena.

Tisuće migranata ostavljeno je tamo bespomoćno tjednima, a Minsk, ruski saveznik, ih je navodno slao prema granici kao osvetu za zapadne sankcije.

Unutrašnja pitanja u NATO-u, uključujući i pregled ključnih strateških ciljeva Saveza, nalaze se na dnevnom redu sastanka koji bi trebao završiti u srijedu.

VIDEO Zoran Vakula: Bijeli Božić u prosjeku imamo svake četiri godine!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SI
sisavac
10:31 30.11.2021.

nato mora opravdati svoje postojanje nekom krizom. inače bi ti silni referenti ostali bez posla. znači, dizati tenzije, poslati na rusku granicu nešto amerikanaca, to proglasiti vježbom savezništva, na prvi znak da rus pere prozore na nekoj vojarni, i vrši inspekciju tehnike, odmah proglasiti uzbunu, jer rusi nešto spremaju. opet dovući par tisuća vojnika iz amerike na rusku granicu, akciju nazvati nekom rječju tipa ojačana prednja prisutnost, nagovoriti 'saveznike', tj .eu poslušnike da i oni svoje vojnike pošalju na rusku granicu. jednom mjesečno imati neku vježbu. rusku vojnu vježbu odmah proglasiti provociranjem. provociraju na svojem teritoriju. inače, zanimljivo je da ne postoji europski narod koji u zadnjih 200 godina nije sudjelovao u nekom napadu na ruse. bili to talijani, španjolci, hrvati, portugalci, englezi. nijemci, francuzi, bugari, rumunji, finci, šveđani, norvežani, grci, albanci, mađari, česi, slovaci, poljaci... u koijekakvim sastavima, momčadima. kad stavite na papir tko je sve napadao ruse, staneš malo... čitaš. ne vjeruješ. rusija nije povećala broj vojnika u europskom dijelu zemlje. drži i dalje isti broj kao za vrijeme sporazuma sa nato-om. samo, nato je povećao broj vojnika, i tehniku, u pojasu uz rusku granicu. tko kome prijeti, tko se kome šulja oko granice.. i da, zar zbilja ima nekog s zrnom mozga u glavi ,da vjeruje da će rusija napasti ostatak europe? jer rusija jest dio europe. jedini tko ima štetu od krize su baš rusi. i da će oni napasti..?!

ST
stanoe
09:21 30.11.2021.

To sto ruse brine njihovo gomilanje na ruskoj granici nikoga nije briga. Putine cisti bagru, i samo drzi za vrat Bajdena, NATO je bez SAD zmaj od papira.