porez na imovinu

Santini: Zamjena oblika davanja nema smisla kad je zemlja u krizi

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Santini: Zamjena oblika davanja nema smisla kad je zemlja u krizi
23.08.2012.
u 21:42
Oporezuje li imovinu koja se ne koristi, država mora jamčiti da će je staviti u funkciju, kaže Santini
Pogledaj originalni članak

Ne mogu se složiti s time da je uvođenje poreza na imovinu zamjena za komunalni doprinos. Doprinosi se uplaćuju za komunalne potrebe i oni su obveza građana s pravom na protučinidbu. Porezi su obaveza bez prava na protučinidbu, ističe ekonomist Guste Santini koji je prvi od ekonomista organizirao radionicu o posljedicama uvođenja imovinskog poreza.

Santini smatra da zamjena jednog oblika davanja drugim nema smisla u situaciji kad se zemlja nalazi pred gubitkom kreditnog rejtinga. Inzistiranje na porezu na imovinu može, kaže Santini, biti i pokušaj skretanja pažnje s drugih problema, primjerice problema koji su proistekli nakon povećanja PDV-a.

No, po svemu sudeći iza svega stoji želja države da poveća ili uvede nove poreze da bi riješila svoje financijske teškoće, nastale prerastanje krize prelaskom iz recesije u depresiju.

Najlakši način

– Ministar financija Slavko Linić kaže da će oporezivati samo onu imovinu koja nije u funkciji. U tom slučaju država bi svakom takvom morala jamčiti da će imovinu staviti u funkciji. Ako je netko naslijedio zemlju u Baniji i mora na nju platiti porez ako nije u funkciji, država mu mora jamčiti da će netko tu zemlju obrađivati. Tko kad tamo nikog nema? Porezi su društveni problem, a proizlazi da Vladu zanima samo fiskalni. Saplest će se o stotine problema – upozorava Santini.

Volimo nekretnine

Tko naslijedi imovinu, njegova je obaveza da je sačuva i eventualno poveća za svoju djecu, a ne da je gubi. Santini dodaje da će se banke lako pokriti, dignuti kamatne stope i tako amortizirati rizik zbog pada vrijednosti nekretnina.

– Tradicija je ovog područja da se ulaže u nekretnine. Prvo smo ljudima dali da otkupljuju društvene stanove, a sad će ih ponovno plaćati kroz porez na imovinu.

Kako možete reći starom čovjeku da se mora iseliti iz svog stana i da se počne ponašati kako netko drugi hoće. Ljudi imaju stanove i kuće, ali nemaju dohotka za plaćanje poreza. U starom su Rimu i Grčkoj vlastodršce koji su nametali velike poreze zvali tiranima. Cijela je povijest ispisana krvlju zbog prevelikih poreza – ističe Santini.

Da ne bi netko pomislio da govori zbog sebe, ekonomist Santini kaže da nema osobnog interesa govoriti protiv tog poreza.

– Imam stan u kojem živim i svoje knjige, druge imovine nemam. Riječ je o principijelnom stavu. Porez na imovinu izazvat će nesagledive socijalne naboje, takav se zahvat ne radi preko noći, ni i u vrijeme kad je zemlja u ozbiljnoj krizi – upozorio je Guste Santini.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

RM
red max
13:49 25.08.2012.

bigred1 -nema jednostavnog rješenja,a bojim se da je ono što sam napisao naša jedina opcija.Bolje da čim prije počnemo sa tim,po bilo kojoj cijeni,jer će kasnije biti još teže.Potrebne su nam ekstremne mjere.Uzalud je dizati poreze dok je rashodovna strana sve veća,evo i dalje zapošljavaju ljude u javnom sektoru.Prognoze su da će samo u ministarstvu financija skočiti broj zaposlenih od trenutnih 10 000 na 15 000!Kuda to vodi?Ni Amerika ih nema toliko... U međuvremenu se uhljebljivanje nastavlja,griju se guzice u novim skupocjenim automobilima,puno priče a rezultata malo. U

DU
Deleted user
22:24 23.08.2012.

a slavkovo lice, kao personifikacija cijele vlade čiji je on član, je lice zla.

MI
mile iz sesveta
19:31 24.08.2012.

zaista nekim ljudima moraš nacrtati.stvar je u tome što se zemlja zatekla u takvom kaosu da se iu njega ne može samo tako.dugovi su preveliki i stvarno će doći do toga da ćemo morati prodavati ono što je hrvatskoj najvrijednije.financije treba dovesti u red inače smo sprženi,a to je nemoguće preko noći.godinama smo tonuli i sada će vjerojatno trebati isto toliko da izronimo iz toga svega