Žene koje vole žene

Sanja i ja smo sretne i ponosne lezbijke u Srbiji i Hrvatskoj!

Foto: 'Nino Strmotic/PIXSELL'
Sanja i ja smo sretne i ponosne lezbijke u Srbiji i Hrvatskoj!
21.05.2010.
u 08:25
Golema je stvar što to danas možemo reći. U 3000 godina patrijarhata nismo postojale, dodala je Lepa Mlađenović, aktivistica iz Beograda.
Pogledaj originalni članak

Diskriminacija lezbijki u javnom i privatnom životu tema je panel-diskusije, prve takve vrste u Splitu koju su organizirale splitska feministička udruga Domine i zagrebačka lezbijska udruga Kontra.

Pravo na sigurnost tijela

Gošće su im bile Charlotte Bunch iz SAD-a, svjetski poznata aktivistica za ženska, ljudska i seksualna prava, te Lepa Mlađenović iz Beograda, psihologinja i dugogodišnja aktivistica u borbi za prava lezbijki i prava žena.

– Lezbijska prava sastavni su dio ljudskih prava i kao takve posljednjih ih godina priznaju u UN-u, kao i u zakonodavstvu brojnih zemalja u Europskoj uniji – rekla je Charlotte Bunch.

Kao primjer navela je ljudsko pravo na sigurnost tijela, što znači da nijedan čovjek ne smije biti izložen tjelesnom nasilju.

– Na žalost, svjedoci smo nasilja prema lezbijkama i gay populaciji svuda u svijetu, koje ponekad završi i usmrćivanjem – rekla je Bunch i naglasila kako nacionalna zakonodavstva moraju omogućiti lezbijkama da se bore za svoja prava.

– Lezbijke su izložene nasilju i diskriminaciji, a sloboda je svake žene da izrazi svoju seksualnost. Radila sam u SAD-u, Peruu, Ugandi, svugdje ljudi žele spriječiti žene da budu lezbijke – rekla je Bunch.

 Homofobija u školi

Lepa Mlađenović istaknula je da 3000 godina patrijarhata nisu bile dobre za žene.

– Mi nismo postojale. Patrijarhat nije dopuštao lezbijsku ljubav. Danas Sanja i ja možemo reći da smo sretne i ponosne lezbijke u Hrvatskoj i Srbiji, to je golema stvar! – rekla je Mlađenović.

Dodala je da je to moguće samo zato što su se organizirale te je poručila i ostalim ženama koje vole žene da su u pravu i da moraju biti solidarne. Ipak, podsjetila je kako u Beogradu nije održan gay pride, i to zbog straha koje proizvodi društvo.

Sanja Juras iz Kontre istaknula je kako se panel održava u sklopu obilježavanja Međunarodnoga dana protiv homofobije, kada je, tek prije 20 godina, homoseksualnost uklonjena iz međunarodnih klasifikacija bolesti.

– Na žalost, u Hrvatskoj djeca u udžbeniku za vjeronauk za 8. razred "S Isusom kroz život" još uče da je to bolest! – rekla je Juras.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr