u pozadini suđenja

Sanader po tasta i punicu osobno otišao automobilom u Split

Foto: Željko Lukunić/Pixsell
\'28.05.2012., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju Fimi media. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL\'
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
\'28.05.2012., Zupanijski sud, Zagreb - Na nastavku sudjenja Ivi Sanaderu u predmetu Fimi medija svjedocili su Ivo i Karmela Saric, punac i punica bivseg premijera. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL\'
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
sanader (1)
30.05.2012.
u 10:00
Karmela i Ivo Šarić od suda nisu tražili da im nadoknadi trošak dolaska u Zagreb u kojem su proveli nedjelju i ponedjeljak.
Pogledaj originalni članak

– Mogu li ja sada u hotel? – upitao je Ivo Šarić, tast Ive Sanadera, sutkinju Ivanu Čalić početkom tjedna u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda, malo nakon što je odlučio da protiv bivšeg zeta, optuženog u aferi Fimi media, neće reći ni riječi.

A u taj hotel, zajedno sa suprugom Karmelom, koja je također odlučila ne svjedočiti protiv zeta, Šarić je stigao u nedjelju poslijepodne.

Karakterni svjedoci

Dovezao ih je Sanader, koji je po njih prošli vikend osobno otišao u rodni Split, nakon što je za to dobio dopuštenje suca istrage zagrebačkog Županijskog suda. Šarići su se u Zagrebu zadržali do ponedjeljka poslijepodne, a za smještaj u hotelu odlučili su se jer je u obiteljskoj kući Sanaderovih u Kozarčevoj pukla cijev pa su u tijeku radovi. Za svoj dolazak na ročište u postupku za najveću korupcijsku aferu u povijesti Hrvatske, u kojoj je njihov zet prvooptuženi, nisu tražili naknadu troška, a njihovo pojavljivanje u sudnici trajalo je ukupno desetak minuta.

S obzirom na to da su i Karmela i Ivo Šarić opširno iskazivali tijekom istražnog postupka, uglavnom o financijama obitelji Sanader, mnogi su očekivali da će vremešni bračni par (oboje su 81-godišnjaci) sve ono što su iskazivali u USKOK-u, ponoviti i pred vijećem sutkinje Ivane Čalić. No to se nije dogodilo, jer su oboje odlučili uzeti blagodat, odnosno ne svjedočiti, na što kao tzv. privilegirani svjedoci imaju zakonsko pravo. I dok je Karmela Šarić tek kratko na upit sutkinje kazala da ne želi svjedočiti, njezin suprug na isto je pitanje odgovorio rječitije:

– Ne želim svjedočiti, a ako sam tamo nešto i rekao, neka se ukine.

A to "tamo" odnosilo se na USKOK i iskaze koje je u prosincu 2011. dao istražiteljicama USKOK-a. Nakon stava bračnog para Šarić, izrečenog u sudnici, ti su iskazi odlukom sudskog vijeća izdvojeni iz spisa i više se neće moći koristiti u sudskom postupku, zbog čega su se u javnosti odmah pojavile špekulacije da je riječ o udarcu koji je obrana zadala USKOK-u.

No u praksi to baš i nije tako jer je riječ o uobičajenoj pravnoj proceduri u ovakvim situacijama. Nadalje, Šarići nisu svjedoci čiji bi iskaz znatno pomogao ili odmogao u utvrđivanju Sanaderove kaznene odgovornosti, već je riječ o tzv. karakternim svjedocima. Usto, sve ono o čemu su oni prije iskazivali pred tužiteljima – načinu na koji se u obitelji Sanader živjelo prije no što je Sanader postao premijer, računima u tuzemstvu i inozemstvu te nekretninama u vlasništvu obitelji – USKOK je potvrdio brojnom dokumentacijom koja je priložena spisu.

Sve ostaje u četiri zida

No obrana može profitirati iz činjenice što su njihovi iskazi sada izdvojeni iz spisa, a ta situacija zacijelo je mnogo ugodnija i samom Sanaderu, budući da će obiteljski odnosi, kakvi god bili, ipak ostati unutar četiri zida. Jer ni njemu, kao ni ostalima iz njegove obitelji, zasigurno ne bi bilo ugodno slušati kako ga tast pred sudskim vijećem i cijelom javnosti naziva pizdunom. A to je izraz koji je, može li se vjerovati medijskim napisima, Ivo Šarić upotrijebio kada je lani istražiteljima govorio o svome zetu i njegovim potezima koji su cijelu Sanaderovu užu i širu obitelj stavili pod povećalo USKOK-a i javnosti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

OB
-obrisani-
11:25 30.05.2012.

Nismo pravna drzava ,ovo nema nikakve blage veze sa pravnom ...Lakrdija....

Avatar wratnik
wratnik
11:26 30.05.2012.

utjecaj na svjedoke, sve to sud dozvoljava..

ZA
zagorka
16:25 30.05.2012.

Wratnik nije zame politika ,ja si malo vrijeme kratim..