borba za autonomiju

San Kurda o vlastitoj državi

Foto: DW screenshot
Kurdi
Foto: DW screenshot
Kurdi
04.08.2014.
u 10:00
Ondje, međutim, islamisti i dalje haraju. Nedavno su proglasili Islamsku državu, a pred njima su u bijegu tisuće iračkih kršćana
Pogledaj originalni članak

Ponovno raspirivanje krvavog sukoba na Bliskom istoku potisnulo je u drugi plan ostala žarišta nasilja poput Iraka.

Tamo, međutim, islamisti i dalje haraju. Nedavno su proglasili Islamsku državu, a pred njima su u bijegu tisuće iračkih kršćana. Mnogi od njih traže utočište kod Kurda na sjeveru zemlje. Kurdi tu imaju svoju vojsku, policiju, tajnu službu. I bogata nalazišta nafte. Zahvaljujući tomu, oni su bliže ostvarenju sna o vlastitoj državi nego ikad prije. Susjedna Turska, koja je desetljećima oružjem i vojskom sprječavala kurdsku borbu za autonomiju i u konačnici kurdsku državu na dijelu današnje Turske, uvidjela je da se s iračkim Kurdima može dobro poslovati.

>>Irak će se raspasti na 3 dijela: Suniti, šijiti i Kurdi šire svoja područja interesa

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RO
robertbruckner
20:38 04.08.2014.

badava su pali njih vise od 1 milijun od ataturka, nisu nista dobi, sve uzalud, jedni mogu dobiti svoje drzave a druge ko smirgla.