NOVI POSAO U Gospiću počela škola za mljekare sirare

Samo školovani sirari imaju osigurano tržište

11.03.2009.
u 16:44
Pogledaj originalni članak

U kabinetima ugostiteljstva Strukovne škole Gospić ovaj je tjedan počela škola za obrazovanje mljekara sirara. Škola ima 23 polaznika iz cijele županije, a organizirana je u suradnji s Prirodoslovnom školom iz Karlovca i onima koji je završe u radnu knjižicu bit će upisano novo zanimanje.

Podijeljeni troškovi
- Ovaj je program obrazovanja organiziran u suradnji i s financijskom potporom Ličko-senjske županije. Nastava uključuje uz teoriju i praktičan rad, kao i terenski obilazak prerađivača mlijeka - rekla je Ivana Laginja, voditeljica projekta Program ujedinjenih naroda UNDP za lokalni razvoj Like i Dalmatinske zagore.

Školarina je po polazniku 2900 kuna. Polaznici plaćaju 630 kuna, a razliku troška pokrivaju Ličko-senjska županija i UNDP. Završetak nastave očekuje se sredinom travnja, kada će biti organiziran ispit za sve sudionike edukacijskog programa, temeljem kojeg će dobiti potvrdu o uspješnom završetku edukacije.

Najisplativiji je sir
- Već imam certifikat za proizvodnju sira Agronomskog fakulteta iz Zagreba, ali imam interesa i za dalje školovanje i moram misliti i na djecu - kaže Anka Milković iz Smiljana, polaznica sirarske škole. Imam osigurano tržište za svoj sir. Bez škole ubuduće neću moći na tržište - bila je kratka Matilda Bubaš iz Budaka. - Želim zajedno sa suprugom Marijom prerađivati mlijeko u vlastitoj sirani. Lani sam proizveo 130.000 litara mlijeka prve klase.

Imam 20 muznih krava, a počeo sam i gradnju sirane vrijedne 100.000 eura - kaže Ivan Matasić iz Čovića kod Otočca. - Već imam siranu i od deset muznih krava proizvodnju 70.000 litara mlijeka godišnje. To sve želim preraditi u sir, jer je najisplativije - kaže Goran Fumić iz Brinja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr