11 važnih pitanja

Samo je devet posto mladih u poljoprivredi, kako ih zadržati na selu?

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
konferencija
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
konferencija
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
konferencija
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
konferencija
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
konferencija
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
konferencija
13.10.2015.
u 13:49
Zanima ih i kako planiraju uvesti reda u neobrađeno zemljište te što misle o oporezivanju zapuštenih polja
Pogledaj originalni članak

Rok od deset dana imaju političari da poljoprivrednicima odgovore na 11 pitanja ključnih, kako je istaknuto, za budućnost hrvatske poljoprivrede. Poslana su jučer na stranačke adrese, a iza njih stoje Hrvatska poljoprivredna komora i Agroklub.

– Trošimo 58 posto više hrane nego što ju proizvodimo. Uvoz je lani bio 139 milijardi kuna, i to samo hrane, pića i električne energije – navela je Ivana Nađ iz Agrokluba.  Stranke im, tako, trebaju odgovoriti kako planiraju uvesti reda u neobrađeno zemljište te što misle o oporezivanju zapuštenih polja.

Zanima ih i što će politika poduzeti da potakne lokalnu distribuciju poljoprivrednih proizvoda.

– Otkupne su cijene na burzama u okruženju daleko veće, u Hrvatskoj ih netko koči jer je svjestan da OPG-ovi nemaju velika skladišta pa su seljaci prisiljeni prodati robu za bilo koji iznos – rekao je Matija Brlošić, čelnik HPK.

Pitaju, nadalje, koje porezne poteze misle povući kako bi povećali konkurentnost naših proizvođača.

– Stopa PDV-a od 25 posto je previsoka jer u svim državama u okruženju je i triput manja pa kako onda hrvatski seljak može biti konkurentan? – ističe Brlošić.

Zabrinjava ih i to što je samo devet posto mladih u ovom sektoru pa od ukupno 176.000 poljoprivrednih gospodarstva, njih tek 17.000 vode mladi poljoprivrednici. Pitanje je, stoga, i kako će zadržati mlade u ruralnim krajevima “kroz sustave potpora i prostorne  planove”.

Brine ih i rascjepkanost i razjedinjenost u vlastitim redovima.

– Postoji 1130 poljoprivrednih udruga, tako razjedinjeni nemaju nikakav utjecaj na politiku – zaključuju. Odgovori će biti na stranicama Agrokluba, kao i anketa čiji je predizborni program najbolji. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

MU
Mukowsky
14:41 13.10.2015.

Zemljisna reforma: komasacija, arondacija, davanje državnog zemljišta u zakup, otkup zemljišta staračkih domaćinstava, navodnjavanje, porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište. Cilj 60.000 obitelji sa prosjecno 200 ha u Slavoniji i 20 ha u Dalmaciji. Jasne ciljeve postaviti po zupanijama i opcinama. Politiku voditi po projektnom principu. Bez toga sve cemo uvoziti.

Avatar mirica19
mirica19
20:26 13.10.2015.

Kvalitetnim reformama za koje ova vlast nije sposobna!

Avatar mirica19
mirica19
20:26 13.10.2015.

Ključna je promijena vlasti, i vlada koja će oživjeti poljoprivredu!