Čarobni začin

Šafran pomaže očuvati zdrav i oštar vid

Foto: ''
Šafran pomaže očuvati zdrav i oštar vid
09.02.2010.
u 14:28
Šafran je inače i jedan od najskupljih začina, a pola kilograma stoji i nevjerojatne tri tisuće funti. Stotinama godinama koristio se kao afrodizijak, antidepresiv te kao lijek za mamurluk.
Pogledaj originalni članak

Šafran, začin koji daje žutu boju jelima, pomaže očuvati zdrav i oštar vid, pokazala su to najnovija istraživanja. Testiranja su pokazala da ovaj začin poništava makularnu degeneraciju (AMD), najčešći uzrok sljepoće u starijih ljudi.

Pacijentima se vid poboljšao nakon što su uzimali pilule od šafrana, rekli su na sveučilištu u Sydneyju gdje je istraživanje i provedeno. Bolest pogađa četvrtinu Britanaca starijih od 60 godina i više od polovice 75-godišnjaka. Postoji nekoliko tretmana za ovo stanje, ali ne i lijek.

Šafran je inače i jedan od najskupljih začina, a pola kilograma stoji i nevjerojatne tri tisuće funti. Stotinama godinama koristio se kao afrodizijak, antidepresiv te kao lijek za mamurluk. Španjolska ima 70 posto svjetskih zaliha ovoga čarobnog začina.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IN
Ini
01:03 16.06.2010.

Interesantno, vjerojatno i stvarno, no problem je sto nigdje ne mogu naci tablete od safrana o kojima se u vasem i slicnim clancima pise. Bilo bi jako korisno da navedete izvore gdje se mogu te tablete kupiti - nabaviti. U nadi da ce to biti uskoro, puno hvala. Ini