Maknut kamen spoticanja

SAD izručuje J. Pollarda Izraelu nakon tri desetljeća

Foto: Reuters/PIXSELL
SAD izručuje J. Pollarda Izraelu nakon tri desetljeća
30.07.2015.
u 08:00
Pollard nije od Izraela tražio ništa, no zbog dobrog materijala plaćali su mu svaki mjesec 2500 dolara i davali darove
Pogledaj originalni članak

Nakon tri desetljeća provedena po američkim federalnim zatvorima, Jonathan Pollard, špijun koji je sredinom osamdesetih osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bit će izručen Izraelu. I to petnaest godina prije nego što je, prema sudskoj odluci, eventualno pomilovanje ili smanjenje kazne moglo doći na razmatranje.

Sam se regrutirao

Pollard je već 30 godina kamen spoticanja u inače idiličnim američko-izraelskim odnosima. Riječ je o Amerikancu židovske vjeroispovijesti koji je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća bio srednjerangirani američki obavještajni analitičar u NIC-u, obavještajnoj službi američke ratne mornarice. Pollard, kojega u SAD-u smatraju izdajnikom, a u Izraelu herojem, nije tipičan agent kojeg su regrutirali izraelski agenti u SAD-u. Upravo suprotno, Pollard je jedan od rijetkih "walk-in" agenata koji je sam pronašao izraelskog obavještajca u Washingtonu i kontaktirao s njim te mu ponudio svoje usluge. Kao Židov, smatrao je da američka obavještajna služba previše podataka krije i ne dijeli sa svojim izraelskim kolegama. Preko Avrama Stelle, veterana izraelskog zrakoplovstva koji se nalazio u SAD-u, prebacivao je kopije tisuća povjerljivih dokumenata u Izrael ne tražeći ništa zauzvrat. No Izrael je Pollardu zbog kvalitetnog materijala koji je slao isplaćivao 2500 dolara mjesečno uz cijeli niz skupocjenih darova.

Pollard je pao nakon što su analitičari primijetili da dobar dio dokumenata iz ureda nosi kući. U špijunsku priču bila je upletena i Pollardova supruga, što se najbolje pokazalo kada je tijekom prvog ispitivanja Pollard dobio dopuštenje da se javi telefonom kući. Nazvao je suprugu i u razgovoru izrekao riječ kaktus koja je bila tajni kod za opasnost. Pollardova supruga uništila je većinu kompromitirajućih dokumenata prije nego što je FBI ishodio nalog za pretragu kuće.

Koliko su Izraelci cijenili Pollarda, govori i to što su američke istražitelje u Izraelu gotovo zlostavljali, vozili ih u zatamnjenim kombijima po lošim cestama, radili premetačine, usporavali rad. Pollard je pred sudom priznao krivicu i osuđen je na doživotni zatvor, no Izrael je odmah počeo diplomatske akcije kako bi natjerao SAD na protjerivanje Pollarda u Izrael. Tadašnji američki predsjednik Reagan o tome nije htio ni čuti, htio je da izdajnik "istrune u zatvoru". Sličan stav imali su i republikanci otac i sin Bush te demokrat Clinton.

Mali ustupak

Tek sredinom svog drugog mandata predsjednik Obama dopustio je da se Pollarda isporuči Izraelu. I zasigurno ne jer mu je Pollard simpatičan ili zato što ima razumijevanja prema izraelskim špijunima. Velika je vjerojatnost da je deportacija sada već ostarjelog i ishlapjelog špijuna mali kolačić, ustupak koji je SAD pružio Izraelu kako bi ga barem malo odobrovoljio nakon što je postignut sporazum Zapada s Iranom kojemu se Tel Aviv žestoko protivi.

>>Britanci špijune samo ispituju, a Korejci od njih žele bijelu djecu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

CA
canajrasim-
16:18 30.07.2015.

Da je kojim slucajem to ucinio Arap nikad nebi ugledao svijetlo dana

RM
rmd3
12:47 30.07.2015.

I sta se promjenilo od tad?sad USA spijunira sve po svijetu cak prisluskuje svoje saveznike i ti je OK?Pa sa takvim ugnjetavacima nebi imo nikakvog posla ni gospodarske,ekonomske,politicke,vojne itd itd kakve sankcije su date takvim drzavama koje spijuniraju?

AB
Abcd...
21:17 30.07.2015.

SAD opet izlazi u susret teroristima i tzv. Izraela. Zna se sto se radi sa spijunima bilo gdje na svijetu.