Papin posjet

SAD će HTV-u besplatno na test posuditi opremu za prijenos

Foto: Pixsell foto
SAD će HTV-u besplatno na test posuditi opremu za prijenos
01.05.2011.
u 22:58
Damir Novinić, Darije Vladimir Josić i Kazimir Bačić: Posrijedi je najveći svjetski sajam televizijske tehnologije, na kojem HRT-ovi predstavnici sudjeluju svake godine
Pogledaj originalni članak

Otkako je prošlog tjedna zahtjev v.d. ravnatelja HTV-a M. Stipića za smjenu šefice Nadzornog odbora HRT-a Silvije Luks uzburkao duhove, i to zbog njezina javnog iznošenja “nepostojećeg zaključka” sa sjednice NO-a o (ne)opravdanosti službenog puta trojice haerteovaca na sajam TV opreme u Las Vegas, fantomski Vegas otada ne silazi s novinskih stupaca. No, što se tamo zapravo događalo i zbog čega S. Luks smatra da je njihov put u SAD bio nepotrebno rasipanje (javnog) novca, “inkriminirani trojac” dosad nije imao priliku javno iznijeti. S. Luks je, štoviše, smatrala da se bez toga sajma u ovo recesijsko doba moglo, ali među ostalim i da Damir Novinić, Darije Vladimir Josić i Kazimir Bačić nisu kvalificirani za bilo kakvo dogovaranje poslova i nabavu (doduše, HRT-u nužne) nove TV tehnike.

Prezentacije nove opreme

Stoga smo u razgovoru s rukovoditeljem PJ-a Proizvodnja programa HTV-a D. Novinićem te glavnim HRT-ovim financijašem, rukovoditeljem Općih i zajedničkih poslova HRT-a D. V. Josićem (treći, K. Bačić je pak rukovoditelj radne jedinice Tehnika) doznali što su “dečki” tamo zapravo radili i s kakvim su se rezultatima vratili s tog naoko atraktivnog puta.

– U SAD smo otputovali na NAB, najveći svjetski sajam televizijske tehnike, tj. broadcasting proizvodnje u Las Vegasu, na kojem je HRT svake godine imao svoje predstavnike, i tako već 30-ak godina. Posrijedi je sajam na kojem se susreće 100.000 akreditiranih profesionalaca iz TV i broadcasting biznisa i gdje se sklope poslovi vrijedni i do 35 milijardi dolara. S time da nismo išli “dogovarati poslove”, već smo išli na prezentacije najnovije tehnologije za proizvodnju programa te detaljno istražiti trenutačne tržišne okolnosti i mogućnosti najpovoljnijeg financiranja – započinje priču Josić.

– Bili smo i u Los Angelesu, gdje smo postigli dogovor o povoljnijim uvjetima korištenja audiovizualnog sadržaja (filmovi i serije) s jednim od najvećih svjetskih filmskih studija. Posrijedi su bili pregovori za povoljnije filmske pakete s razlikom u cijeni čak i do 50 posto. A u Las Vegasu je na sastanku s predsjednikom WBU ISOG grupe Dickom Tauberom iz CNN-a dogovoreno da će HRT i Hrvatska u listopadu biti domaćin godišnjeg sastanka WBU na kojem će se okupiti svi eminentni stručnjaci za satelitsku razmjenu vijesti. Zatim, dogovorili smo testiranje najmodernije TV opreme za zračna snimanja u vrijednosti od 500.000 kuna tijekom dolaska pape u Hrvatsku, koju HRT sada nema. Drugim riječima, dobit ćemo potrebnu TV opremu, bez obveze kupnje, na besplatni test na dva tjedna, za izravni prijenos dolaska Sv. Oca u Hrvatsku, što je nama velika ušteda – dodaje Kazimir Bačić.

Na sajmu su obavljeni razgovori s najvišim čelnicima proizvođača TV tehničke opreme (kamere, montaža, režija itd.), gdje se pak pregovaralo o mogućnosti financiranja investicija prijeko potrebnih HRT-u u vrijednosti više od 100 milijuna kuna, i to izravno od proizvođača te s kamatnim stopama značajno nižim od tržišnih u Hrvatskoj (4 posto). To pak čini uštedu na razlici u kamatama – više od 10 milijuna kuna! Toliko o rasipanju javnog novca – naglašava Josić.

Ušteda od 100 mil. kuna

– Konkretno, oprema u dopisništvima je stara više od 20 godina i više je na servisu nego u upotrebi, a ni u Zagrebu se nije puno više ulagalo u TV opremu. Primjerice, HRT je svake godine prisiljen, pokraj svih svojih kapaciteta, unajmljivati od privatnih tvrtki HD reportažna kola za sportske prijenose koji idu u inozemstvo ili pak “hi speed” kamere s visokom rezolucijom za zahtjevnije programske sadržaje – objašnjava nam Novinić. Dodaje i da se na Prisavlju trenutačno štedi na svakom koraku i optimalno koriste svi resursi, što se vidi i iz 100 milijuna kuna uštede koja je postignuta u zadnjih godinu dana. Time su stečeni uvjeti za donošenje prijeko potrebnog Plana investicija u materijalnu imovinu HRT-a za 2011. Predviđene investicije teške su više od 160 milijuna kuna, a za njih HRT već ima osigurana kreditna sredstva, kaže Novinić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BA
barbaizamerike
23:27 01.05.2011.

kao prvo ja bi pola ljudi sa te televizije pretvorio u glumce i sa njima radio serije i filmove .glume dugo pa bi bilo vrime i da zaigraju u nekim serijama .zasto ne i te serije prodavati.sto je je imaju puno zaposlenih .ko nece pred kameru otkaz

BA
barbaizamerike
02:33 02.05.2011.

imam ideju za tv i sigurno bi bila jako gledana zvala bi se KO JE KO na tv od portira montazera ma sve ih na tv ko nece otkaz a pola ih nebi pred kameru a radili bi na tv

OB
-obrisani-
06:51 02.05.2011.

Čemu služi Yutel Luks - za prokazivanje Yutelu nepoćudnih elemenata, njihovu smjenu i postavljanje podobnih. Kada će se donijeti zakon o medijima da se eliminiraju protuhrvatski i pro-Yutel sadržaji sa dalekovidnice, promicanje zločinačkih ideologija sa petokrakom, putem filmova, serija i studijskih ispiranja mozgova ?