Romska pomagačica

S prvašićima piše zadaće i poučava na materinjem jeziku

S prvašićima piše zadaće i poučava na materinjem jeziku
09.09.2010.
u 16:19
Djeca se lakše prilagođavaju na školu i postižu bolje rezultate. Ove je godine pomagačica 21-godišnja Gordana Nikolić, koja planira upisati pedagoški fakultet, a u poslu se pokazala izvanrednom – kaže ravnateljica Zdenka Mališa
Pogledaj originalni članak

Početak školske godine za svakog je prvašića stresan, posebno se u složenoj situaciji nalaze mali Romi koji prvi put sjedaju u školske klupe. Nova okolina, drukčiji obiteljski sustav vrijednosti, ponekad i nepoznavanje hrvatskog jezika na kojemu se odvija nastava Romima prvašićima nerijetko predstavljaju velike barijere. Kako bi im pomogli, u brodskoj OŠ Huge Badalića pokrenuli su projekt "Romska pomagačica", u kojem angažiraju odraslu djevojku romskog podrijetla kao pomoć redovitoj nastavnici. Ona malim Romima objašnjava gradivo na materinjem jeziku, pomaže im u pisanju zadaće te pazi na njih tijekom dnevnog boravka organiziranog u školi.

– Romsku pomagačicu u nastavi imamo već nekoliko godina i ideja se pokazala vrlo uspješnom. Djeca se lakše prilagođavaju na školu i postižu bolje rezultate. Ove je godine pomagačica 21-godišnja Gordana Nikolić, koja planira upisati pedagoški fakultet, a u poslu se pokazala izvanrednom – kaže ravnateljica Zdenka Mališa, koja je i osmislila projekt. Romska pomagačica, dodaje, ne samo da sudjeluje u nastavi nego je i veza između škole i romske zajednice, obilazi roditelje učenika.

– Posao je uzbudljiv i vrlo zanimljiv. Tek sam nekoliko dana na mjestu pomagačice, ali već se vidi napredak među djecom koja su tek krenula u školu. Bili su zbunjeni i preplašeni, a sada su se već privikli na školska pravila i obveze, a tome je sigurno pridonijelo i to što ih je dočekao netko iz njihove zajednice – kaže Gordana.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.