nacionalna sramota

S lažnim investitorom potpisali ugovor težak 1,1 mlrd. eura!

Foto: Reuters/PIXSELL
S lažnim investitorom potpisali ugovor težak 1,1 mlrd. eura!
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
06.12.2012.
u 22:30
Svečanost je uživo prenosila nacionalna televizija, a premijer je održao govor u kojem je događaj proglasio “danom od povijesne važnosti za Ukrajinu”.
Pogledaj originalni članak

Trebao je to biti posao desetljeća. Punih 1,1 milijardi eura španjolska tvrtka Gas Natural Fenosa – jedna od većih plinskih tvrtki u Europi – trebala je uložiti u gradnju terminala za ukapljeni plin kod ukrajinske crnomorske luke Odesa. Kako bi terminal Ukrajini omogućio smanjenje potpune ovisnosti o ruskom plinu, potpisivanje ugovora svojom su nazočnošću uveličali premijer i ministar energetike te države Mikola Azarov i Juri Bojko.

Svečanost je uživo prenosila nacionalna televizija, a premijer je održao govor u kojem je događaj proglasio “danom od povijesne važnosti za Ukrajinu”. A nekoliko sati poslije španjolska tvrtka izdala je priopćenje u kojem negira da je potpisala, pregovarala ili razmatrala gradnju LNG terminala u Ukrajini.

Uskoro je otkriveno da je čovjek koji je uime Fenose potpisao ugovor zapravo Jordi Sarda Bonvehi, 43-godišnji instruktor skijanja, rodom iz Barcelone. Bonvehi posljednjih desetak godina živi u Ukrajini i predstavlja se kao zastupnik španjolskih investitora. Ipak, kako te investitore nitko nije vidio, a nijedan projekt nije ostvaren, očito je riječ o serijskom prevarantu. Na njegovu prevaru nasjela je i ukrajinska vlada, a zbog pretrpljene nacionalne sramote oporba u parlamentu zahtijeva i osnivanje posebnog istražnog povjerenstva. I dok ukrajinski mediji razvijaju teorije urote o navodnoj ulozi ruskih tajnih službi u cijelom slučaju, Bonvehi je napustio zemlju.

Novinarima Reutersa u kratkom telefonskom razgovoru poručio je samo da “ovlaštenje Fenose za potpisivanje nije imao, ali se nadao da će ih naknadno privoljeti da se uključe u projekt”. Ukrajinska vlada rekla je da ipak ne odustaje od projekta.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

ZG
zorbas.grk
16:19 07.12.2012.

ha,ha,ha

TE
Televizor
12:49 08.12.2012.

Ne razumijem. Čemu se instruktor skijanja uopće nadao? Moraš biti zbilja glupavi prevarant ako misliš da će ovo uspjet. Da ga nisu sad otkrili, otkrili bi ga za koji mjesec ili godinu. Amaterčina.

AU
autoritet
10:38 07.12.2012.

Zar nije Čačić omišaljsku DINU prije Turaka prodao "uglednom" ruskom fondu za kojeg se uspostavilo da - niti ne postoji?