Strava u Nigeriji

S bebom na leđima žena bombaš samoubojica napala tržnicu

Foto: Reuters
S bebom na leđima žena bombaš samoubojica napala tržnicu
24.01.2017.
u 22:15
"Krajnje smo zabrinuti zbog korištenja bebe na tako bešćutan način", rekla je glasnogovornica UNICEF-a Doune Porter
Pogledaj originalni članak

Žena bombaš samoubojica je na sjeveroistoku Nigerije koji je pod udarom Boko Harama svezala bebu na leđa kako bi ušla neopaženo na posjećenu tržnicu kako bi izazvala eksploziju eksploziva koji je nosila u nedavnom napadu, rekao je lokalni dužnosnik vlasti u utorak.

Žena s bebom i dvije djevojčice, sve noseći eksploziv, napale su prepunu tržnicu u gradu Madagaliju prije 11 dana, ubivši šestero ljudi i ranivši 17, prema predsjedniku lokalne vlade Madagalija Alhaji Yusufu Mohammedu.

Glasnogovornik nigerijskih kopnenih snaga Rabe Abubakar nije mogao potvrditi da je beba upotrijebljena u napadu te je rekao kako se žena možda samo zakrinkala tako da izgleda da nosi dijete. UN-ova agencija za djecu (UNICEF) rekla je kako je to prvi slučaj na sjeveroistoku Nigerije u koji je upleteno dijete o kojem je izvješćeno.

"Krajnje smo zabrinuti zbog korištenja bebe na tako bešćutan način", rekla je glasnogovornica UNICEF-a Doune Porter za Thomson Reuters Foundation.

Samoubojički bombaški napadi za račun džihadističke skupine Boko Haram su uobičajeni u sjeveroistočnoj Nigeriji, središtu sedmogodišnjih nastojanja tih militanata da stvore islamsku državu.

Islamistička skupina koristi prognanu djecu ili djevojčice koje otima i prisiljava ih da postanu bombaši, a neki od njih nisu niti svjesni da nose eksploziv, kažu humanitarne agencije. Korištenje djece kao bombaša samoubojica od strane Boko Harama porasla je skoro peterostruko od 2014., s 19 bombaških napada djece, većinom  djevojčica, koje je u prošloj godini zabilježio UNICEF.

Prije napada u Madagaliju, najmlađe dijete korišteno u takvom napadu bila je devetogodišnja djevojčica, rekla je UN-ova agencija.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar pendreck
pendreck
22:23 24.01.2017.

Ako muski koji se digne u zrak vjeruje da dobi 99 djevica koliko onda dobi zenska djevaca? Milsim....ako je donekle zgodna moze i na ovim svijetu dobiti 99 kad god hoce... Eh da im to moze netko izpricati..

MA
markomarkovini
06:02 25.01.2017.

Ovi su definitivno najbolesniji,ali nešto sam čuo da Trump ima lijek za njih, i da će ga nesebično dijeliti.

IB
ibiza
19:05 25.01.2017.

o boze... nema rijeci....