Misija

Ruska sonda na putu do Marsa zaglavila u Zemljinoj orbiti

Foto: ''
Ruska sonda na putu do Marsa zaglavila u Zemljinoj orbiti
09.11.2011.
u 10:45
Inženjeri imaju tri dana da poprave situaciju dok se baterije sonde ne potroše i misija u potpunosti ne propadne
Pogledaj originalni članak

Nije uspjelo istraživanje Fobosa, Marsova mjeseca, na koji su Rusi danas u noći lansirali sondu Fobos-Grunt koja je trebala prikupiti uzorke s mjeseca, javlja BBC.

Sonda je lansirana nešto poslije ponoći po lokalnom vremenu s bajkonurskog kozmodroma u Kazahstanu, no već nakon 33 minute zaglavila se u Zemljinoj orbiti. Inženjeri imaju tri dana da poprave situaciju dok se baterije sonde ne potroše i misija u potpunosti ne propadne.

Podsjetimo, u suradnji s Kinom dogovoreno je da će sonda u Marsovu orbitu odaslati kineski satelit Yinghuo-1 kojim će Peking promatrati Crveni planet. Glavni cilj misije bio je donijeti uzorke tla s Marsova većeg mjeseca.

>> Rusija noćas kreće na Fobos, Marsov veliki mjesec

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

JA
JackRussell
09:21 10.11.2011.

Hahahahahaha....trebali su pitat NASA-u za savjet...propalice rusko-kineske....

CR
crocro
11:14 09.11.2011.

Tko će kome odgovarati kada se sve to smeće iznad naših glava počme sudarati i komadi padati na zemlju. Stalno lansiraju nešto novo a nitko ne razmišlja da li će se to jednog vrata vratiti na naše glave. Kada sam danas u jutro u gledanju reprize emisije \"Među nama\" vidio koliko je zagađeno područje oko Zemlje, zaprepastio sam se. Danas na svijetu i izvan svijeta ništa nije sigurno i ništa nije predvidljivo. Iznenađenja su moguća svuda, na svakom koraku i u svako vrijeme. O tome treba razmišljati.

NP
Npr19
11:42 09.11.2011.

Rusi i Kinezi u suradnji = FAIL.