rat u europi

Ruska novinarka uhićena na Kosovu, četiri teretna broda isplovila iz Ukrajine

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: /DPA
Ukrajina: Nuklearna elektrana Zaporižja
Foto: LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Kosovo special police with armoured vehicles are pictured as hundreds of Kosovo Serbs protest against a government ban on entry of vehicles with Serbian registration plates in Jarinje
Autori Vecernji.hr, Hina
07.08.2022.
u 17:33
Aslamova, koja radi za ruski tabloid Komsomoljskaja Pravda, kazala je da je puštena i da se sada nalazi u srpskom gradu Raški, prenijela je njezina novinska kuća
Pogledaj originalni članak

Prošlo je više od 160 dana rata. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je na hitan prestanak svih vojnih aktivnosti blizu ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporižji, upozorivši na "vrlo realan rizik nuklearne katastrofe". Direktorica ukrajinskog ogranka Amnesty Internationala podnijela je ostavku nakon objave kontroverznog izvješća koje optužuje ukrajinsku vojsku da ugrožava civile svojim borbenim taktikama. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

17:31 - Ukrajina istražuje gotovo 26.000 slučajeva ratnih zločina počinjenih od 24. veljače, od početka ruske invazije na tu zemlju, a dosad je optuženo 135 ljudi, rekao je Reutersu glavni ukrajinski tužitelj za ratne zločine.

Od 135 optuženih petnaestak ih je već u ukrajinskom pritvoru, a preostalih 120 i dalje je na slobodi, rekao je Jurij Bilousov, voditelj odjela za ratne zločine Ureda glavnog tužitelja.

15:00Papa Franjo u nedjelju je pozdravio obnovu izvoza ukrajinskih žitarica  kao "znak nade" u kojem vidi dokaz da je, kako bi se rat priveo kraju, "dijalog moguć".

"Želim sa zadovoljstvom pozdraviti isplovljavanje brodova sa žitom iz ukrajinskih luka. To pokazuje da je moguće voditi dijalog i postići rezultate koji su svima na korist", rekao je papa Franjo obraćajući se vjernicima na Trgu sv. Petra tijekom tradicionalnog Angelusa.

"Taj događaj ujedno predstavlja i znak nade i iz dubine duše se nadam da je slijedeći taj put moguće zaustaviti borbe i postići pravedan i trajni mir", dodao je Sveti Otac.

14:03 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu da oštrije odgovori na, kako je kazao, "ruski nuklearni teror", nakon granatiranja nuklearne elektrane Zaporižje, najveće u Europi.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, Zelenski je pozvao da se ruskoj nuklearnoj industriji uvedu sankcije. Informaciju je objavio na Twitteru. 

Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju ranije je objavila da je jedan radnik nuklearne elektrane Zaporižje ranjen u ruskom granatiranju u subotu navečer.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporižje, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla ugroziti životnu okolinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

Tvornicu u Zaporižju ruske su vojne snage zauzele na početku rata, no u njoj još uvijek rade ukrajinski tehničari.

U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor premda nije ustanovljeno curenje radioaktivnih tvari.

Obje su se strane u subotu međusobno optuživale za "nuklearni terorizam".

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom okrivila je Rusiju za štetu, dok je rusko ministarstvo obrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

12:30 Četiri broda s ukrajinskim proizvodima isplovila su u nedjelju iz ukrajinskih crnomorskih luka u sklopu dogovora o deblokadi pomorskog izvoza te zemlje, rekli su ukrajinski i turski dužnosnici. Četiri broda za rasuti teret prevoze više od 160.000 tona kukuruza i druge hrane.

Nastavak izvoza žitarica nadzire Zajednički koordinacijski centar (JCC) u Istanbulu u kojem rade rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje UN-a. Ujedinjeni narodi i Turska posredovali su u dogovoru prošli mjesec nakon upozorenja UN-a da prijeti glad u dijelovima svijeta zbog obustave isporuka žitarica iz Ukrajine, što je izazvalo smanjenje zaliha i porast cijena.

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini

Prije invazije, Rusija i Ukrajina zajedno su činile gotovo trećinu svjetskog izvoza pšenice. JCC je kasno u subotu priopćio da je odobrio isplovljavanje ukupno pet novih brodova kroz crnomorski koridor: četiri broda koja odlazi iz Čornomorska i Odese noseći 161.084 metričke tone hrane i jedan koji dolazi.

Brodovi koji su napustili ukrajinske luke uključuju Glory, s teretom od 66.000 tona kukuruza za Istanbul, i Riva Wind, natovaren s 44.000 tona kukuruza, koji plovi u turski Iskenderun, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.

Reklo je da su druga dva broda koja su napustila Ukrajinu bila Star Helena, s teretom od 45.000 tona brašna za Kinu, i Mustafa Necati, koji prevozi 6 000 tona suncokretovog ulja i plovi u Italiju. 

12:00 Na video snimci iz travnja izgleda kao da se ruski predsjednik desnom rukom drži za stol dok razgovara sa svojim ministrom obrane. Video se brzo proširio svijetom i pokrenuo nove glasine o navodno ugroženom zdravlju Vladimira Putina. Već ranije je bilo raznih nagađanja jer je Putin prije ruskog napada na Ukrajinu krajem veljače uvijek držao strane goste poput kancelara Olafa Scholza (SPD) na maksimalnoj udaljenosti za šest metara dugim stolom. Je li htio izbjeći da mu se izbliza gleda u lice, pitali su se već tada mnogi na društvenim mrežama?, piše Deutsche Welle. 

Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with members of the Security Council via video link in Moscow

10:00 Kosovo je uhitilo rusku novinarku Dariju Aslamovu na granici zbog sumnje da bi mogla biti špijunka, rekao je kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla dodajući da trenutno pokušavaju utvrditi "njezine namjere".

“Mnoge zemlje su dokazale da je bila angažirana u špijunaži za rusku vojnu obavještajnu službu i da se pretvarala da je novinarka”, rekao je Svecla u subotu.

Reuters nije mogao provjeriti Svecline optužbe. Aslamova, koja radi za ruski tabloid Komsomoljskaja Pravda, kazala je da je puštena i da se sada nalazi u srpskom gradu Raški, prenijela je njezina novinska kuća Aslamova i Komsomoljskaja Pravda nisu komentirali optužbe Kosova protiv nje. Svecla je na svojoj Facebook stranici objavio nekoliko fotografija novinarke s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i jednu sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom.

Rusija je glavni saveznik Srbije i baš kao i Beograd protiv je nezavisnosti Kosova.

Foto: /DPA
Ukrajina: Nuklearna elektrana Zaporižja

Napetosti između zapadnobalkanskih susjeda Kosova i Srbije nedavno su se rasplamsale i dosegle vrhunac prošlog tjedna nakon što je Kosovo reklo da će obvezati Srbe koji žive na sjeveru zemlje i koriste srpske registarske tablice da predaju zahtjeve za tablice koje izdaju prištinske institucije. To je sada odgođeno. U drugom incidentu, policija je u subotu rekla da je jedna od njihovih ophodnja u blizini srbijanske granice napadnuta na sjeveru zemlje gdje vladaju etnički sukobi i krijumčarske aktivnosti.

"Njen pokušaj ulaska u našu zemlju, koji koincidira s razvojem događaja na sjeveru zemlje, jasno dokazuje da se Rusija pridružila propagandi Srbije s ciljem destabilizacije naše zemlje", rekao je.

Kosovo se pridružilo Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama u osudi ruske invazije na Ukrajinu i već je uvelo sankcije. 

8:00 U Ukrajini je u subotu pristao prvi strani teretni brod od početka rata u veljači i u njega će biti utovareno žito, rekao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov. Ukrajina počinje ponovno izvoziti žito, po dogovoru postignutom s Rusijom, uz posredovanje Turske i UN-a, čiju provedbu nadgleda Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu. Kubrakov je rekao da se teretni brod Fulmar S, koji plovi pod zastavom Barbadosa, nalazi u luci Čornomorsk. "Poduzimamo sve što je moguće kako bismo osigurali da naše luke mogu primati i obrađivati više brodova. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

PO
Poskok
10:40 07.08.2022.

Kosovo nije Srbija mnogi Srbi i Rusi to ne znaju!

DU
Deleted user
19:35 07.08.2022.

Ma zamisli, zločesti Rusi su postavili mine oko centrale. Ma jok, trebali su posijati cvijeće kuda vojska Zelenskog kreće.

XA
xaron
21:40 07.08.2022.

…Ruski špijuni na Kosovu…Pa šta to ima za špijunirati na Kosovu ? Sve crna sirotinja. Jučer medija objavili da su 40% od svih ilegalnih imigranata u UK - Kosovari.