trijumfalna misija

Rusija noćas kreće na Fobos, Marsov veliki mjesec

Foto: REUTERS
Rusija noćas kreće na Fobos, Marsov veliki mjesec
08.11.2011.
u 12:29
Sonda Fobos-Grunt bit će raketom Zenit-2SB lansirana u 00.16 sati po lokalnom vremenu s bajkonurskog kozmodroma u Kazahstanu
Pogledaj originalni članak

Istraživanje Fobosa, zagonetnog Marsova mjeseca, mogla bi biti prva uspješna međuplanetarna misija ruskog svemirskog projekta nakon pada Sovjetskog Saveza. Naime, Rusija će u srijedu lansirati sondu koja bi trebala prikupiti uzorke s Fobosa. U suradnji s Kinom dogovoreno je da će sonda u Marsovu orbitu odaslati kineski satelit Yinghuo-1 kojim će Peking promatrati Crveni planet.

Sonda Fobos-Grunt bit će raketom Zenit-2SB lansirana, javlja DailyGalaxy, u 00.16 sati po lokalnom vremenu s bajkonurskog kozmodroma u Kazahstanu.

Rusija se nada da će ova misija značiti trijumfalni povratak međuplanetarnom istraživanju. Lansiranje sonde događa se u trenucima dok svijet ponovno pokazuje zanimanje za slanje čovjeka na Mars. Prošlog tjedna šestorica astronauta završila su s eksperimentom koji je trajao točno 520 dana, a kojim je Moskva pokušala testirati psihološke i fiziološke utjecaje na čovjeka puta na Mars i natrag.

Glavni cilj misije Fobos-Grunt jest donijeti uzorke tla s Marsova većeg mjeseca. Ako sve bude išlo po planu, Fobos-Grunt bi u ožujku iduće godine trebao stići na Mars, a 2013. godine trebao bi odaslati sondu na Marsov mjesec i prikupiti uzorke te se 2014. vratiti na Zemlju.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

RE
@rea
13:07 08.11.2011.

Impresivno.

OB
-obrisani-
15:13 08.11.2011.

Rusija je bila prvak u medjuplanetarnom istrazivanju, i lijepo je za vidjeti da u danasnjem vremenu, kada je uglavnom svako lansiranje upereno ka nekom vojnom interesu... da se Rusija vraca na scenu i da ponovno pokazuje zanimanje za slanje covjeka na Mars. Za razliku od *onda* i danas... Znanja su uvijek imali, to nije bilo nikada upitno, ali danas imaju i novaca, a i tehnologiju... Nek im je sa srecom.

ME
metla
20:18 08.11.2011.

Tko će biti režiser tog filma koji bi trebao opet zavarati ljude na Zemlji.