Rusija i Vatikan uspostavljaju pune diplomatske odnose

Foto: AFP
Rusija i Vatikan uspostavljaju pune diplomatske odnose
04.12.2009.
u 08:00
I u Moskvi i u Rimu bit će otvorena veleposlanstva umjesto dosadašnjega jednog ureda koji je kao svoje predstavništvo Rusija imala u Vatikanu.
Pogledaj originalni članak

Rusija i Vatikan dogovorili su se da uspostave pune diplomatske odnose.
To znači da će i u Moskvi i u Rimu biti otvorena veleposlanstva umjesto dosadašnjeg jednog ureda koje je kao svoje predstavništvo Rusija imala u Vatikanu, prenosi BBC.

Uspostavljanje punih diplomatskih odnosa dogovoreno je tijekom susreta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i pape Benedikta XIV. Rusija i Vatikan su od 1990. godine održavali diplomatske odnose na razini ispod veleposlaničke.

Ovaj potez podrazumijeva i jačanje odnosa između Vatikana i Ruske pravoslavne crkve. Nepovjerenje među njima prisutno je već desetljećima.

Odnosi dviju crkava poboljšali su se otkako je na čelo Ruske pravoslavne crkve došao patrijarh Kiril koji je naslijedio Alekseja Drugog nakon njegove smrti prošle godine, objavio je BBC.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AN
Antun1973
13:24 04.12.2009.

Konacno su Razumjeli da Krscani moraju Zajedno, da su jaci i Sigurniji.

OB
-obrisani-
19:45 04.12.2009.

Ovo je satro saradnja :)) A crkve ce se pribliziti taman i kad ljudi budu ziveli na marsu ,jednog dana 2500 godine....

SP
Spomenik
10:53 04.12.2009.

Vidi bogati Vatikan da vrag vise nije odnio salu....Vide da se NATO \"rasklimava\" i da Papinskoj drzavi treba malo jaci \"adut\" za ocuvanje sigurnosti....S tim da je danas sve moguce ne bi me zacudilo da se dese neka \"cuda\"...S tim da je NATO u fazi \"rasklimavanja\" i da je vecina njihove eftektivnosti \"suplja\" prica ,mozda bi Vatikan mogao \"iznajmiti\" (sa ruskim posadama) S400 za osiguranje Papinske drzave....Tek onako par lokacija oko Vatikana za svaki slucaj,pa da Papa i kardinali mogu mirno spavati;););)....Jos da je pokojni Vojtila ziv,mozda bi ih dobili i dzabe..;););)