DIJONIS BIBA

Ruga se sa zakonom: Albanski reper objavio hrpu videa s uputama kako ilegalno migrirati u Englesku

Foto: Instagram
Foto: Instagram
29.12.2020.
u 09:29
Odgovarajući na pitanja gledatelja, Biba je rekao da je lažnu rumunjsku putovnicu dobio od prijatelja.
Pogledaj originalni članak

Dijonis Biba, 20-godišnji popularni reper iz Londona albanskih korijena našao se u središtu skandala nakon što su se engleski mediji raspisali o njegovim ilegalnim objavama na YouTubeu. 

Naime, radi se o tome da je Biba objavio nekoliko videozapisa u kojima gledateljima ponosno, do u detalje, tumači kako ilegalno ući u Veliku Britaniju. Njegovi takozvani vodiči pregledani su na YouTubeu više od 100.000 puta, a uključuju savjete o korištenju lažnih osobnih iskaznica, zračnih luka gdje ti dokumenti neće biti otkriveni te savjete o traženju azila. 

Dijonis Biba rođen je u sjevernoj Albaniji, a u domovini ima stotine tisuće sljedbenika i fanova koji ga prate na društvenim mrežama i podržavaju njegov hip-hop izričaj u kojem se on hvalisa vozeći luksuzna auta i noseći dizajnersku odjeću. Nerijetko u svojim spotovima glorificira oružje, prostituciju i drogu. 

Foto: Instagram

Daily Mail navodi kako na svom kanalu objavljuje pjesme ali i obične videozapise pomoću kojih komunicira s bazom fanova. Tako je u jednom vodiču o ilegalnim migracijama čak koristio i snimke zaslona s Google karti kako bi pratiteljima u Albaniji pokazao detaljno razrađen put kojim je njegov prijatelj stigao do Engleske koristeći se lažnom talijanskom putovnicom.

"Ovu zračnu luku mnogi ljudi ne koriste za dolazak u Veliku Britaniju. Kupite kartu putem interneta i naručite taksi da vas odveze do zračne luke", rekao je, između ostalog, Biba u videozapisu koji je pregledan više od 70.000 puta.

"Šetajte polako dok se približavate ulaznim vratima i koristite čitač QR kodova na telefonu i hodajte do kontrolne točke, a zatim odlazite do najvažnijeg mjesta na kojem morate pokazati svoju osobnu iskaznicu. Nasmiješite se simpatično poput Talijana. U ovoj će se zračnoj luci vaša iskaznica pokazati stvarnom, unatoč tome što je lažirana", navodi ova hip-hop zvijezda

Također je opisao kako koristiti Irsku kao stražnja vrata za ulazak u Veliku Britaniju pomoću lažne rumunjske iskaznice. Video od rujna prošle godine skupio je 30.000 pregleda.

"Uzmite lažne kartice i dođite iz Španjolske, a zatim krenitu u Dublin i zatražite azil, tada ćete dobiti još jednu lažnu iskaznicu koja vas košta 300 eura, a zatim slobodno možete avionom za London", rekao je.

Odgovarajući na pitanja gledatelja, Biba je rekao da je lažnu putovnicu dobio od prijatelja.

Daily Mail uputio je i službeni upit YouTubeu u vezi videozapisa koji otvoreno krše standarde zajednice i potiču na kaznena djela. No, iz te kompanije je kratko odgovoreno da Biba nije prekršio ni jedno pravilo YouTubea te se njegovi zapisi i dalje mogu pronaći na toj platformi.

Također, britanski su novinari kontaktirali i samog aktera ovog priče, Dijonisa Bibu koji im je odgovorio da ga nije briga za ništa te da ga ostave na miru. 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

KA
Kalimero4
10:41 29.12.2020.

Od koza i krava na skupu limuzinu.Takvi su primitivci i seljoberi.

DP
delmata.pakleni.otok
12:16 29.12.2020.

samo budala more preselit iz irske u uk... englezima se ide turistički i nikako više... hahaha pitajte one sa blajburga hahaha

KO
KosovoUck
09:58 29.12.2020.

Poslje kosova uzet cemo i nesto od britanaca....