MUČENJE POD RUNOLISTOM

Ročnici u Bundeswehru zlostavljani

Foto: AFP
bundeswehr
Foto: DPA
vojarna Edelweiss
11.02.2010.
u 15:48
Za napredovanje na ljestvici njemački vojnici u vojarni u Mittenwaldu morali su proći ponižavajuće obrede, ali su se poniženja odvijala izvan vojarne te je upitno hoće li pretpostavljeni biti optuženi.
Pogledaj originalni članak

Nakon skandala iz 2004., kad je ustanovljeno da su instruktori u njemačkim oružanim snagama novake na temeljnoj obuci mučili strujnim udarima, premlaćivanjem i lažnim pogubljenjima, skandal je zataškan. Vođa instruktora kažnjen je sa 7500 eura, a dva narednika osuđena su na 22 mjeseca uvjetno, premda je u međuvremenu savezni prizivni sud poništio neke oslobađajuće presude i obnovio slučaj.

Hoće li se to dogoditi i s najnovijim skandalom u vojarni Edelweiss u Mittenwaldu, još se ne zna, ali u javnost su procurile priče da su vojnici morali trpjeti ritualna poniženja: tjerani su da piju dok se ne izbljuju, da jedu svježi kvasac i sirova svinjska jetra te da goli vježbaju pred kolegama. Pored optužbi za teške povrede dužnosti, moguće su i optužbe za narušavanje ugleda Bundeswehra u javnosti, ali slučaj dodatno komplicira to što se, premda su svi umiješani pripadnici njemačke vojske, rečeno zlostavljanje odvijalo u slobodno vrijeme i izvan kruga vojarne.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AG
Agramer198
19:36 11.02.2010.

Pruska škola??