Bračni par optužen za "robovlasništvo" nad mladom Sarajkom (18)

Robinja "vlasnicima" zaradila 100.000 kn džepareći po Zagrebu

Foto: VL
Robinja "vlasnicima" zaradila 100.000 kn džepareći po Zagrebu
25.02.2010.
u 19:08
Onog dana kad je Samanta pokušala pobjeći, Ahmo Hrustić je zaprijetio da će je zgaziti, a njegova žena Fadila pljuskala ju je dok se nije onesvijestila.
Pogledaj originalni članak

Mlada Sarajka Samanta (18), dovedena u Zagreb s krivotvorenom putovnicom, džeparenjem je za svoje "robovlasnike", bračni par iz BiH, lani "zarađivala" dnevno dvije do tri tisuće kuna i tko zna koliko bi dugo bila njihova robinja da je policija nije uhvatila u krađi u Konzumu. Samanta je za mjesec i pol dana za njih "zaradila" 100.000 kuna. Kada se govori o konvencijama UN-a protiv transnacionalnog kriminaliteta, o protokolima za sprečavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovanja osobito ženama i djecom, to zvuči kao nešto što se ne događa kod nas.

Džeparila od zore...
Sarajka je, prema ocjeni tužiteljstva, bila robinja koja je za "robovlasnike" praznila novčanike Zagrepčanima po trgovinama, sajmovima, tržnicama. Bračnom paru Fadili (39) i Ahmi Hrustiću (34) sudit će se u Zagrebu, doduše Ahmi u odsutnosti jer je pobjegao.

Na optuženičku klupu sjest će samo Fadila, pritvorena potkraj prosinca, a Ahmi ne pada na pamet, poručio je, da se vrati i supruzi pravi društvo. Samanta je bračni par upoznala lani u rujnu u Sarajevu i pristala s njima doći u Zagreb i baviti se džeparenjem, a zaradu su trebali dijeliti popola.

Hrustići su unajmili stan na Ferenščici, a Samanta se svaki dan dizala u zoru i odlazila krasti novčanike. Uvijek ju je pratila malodobna kći Hrustićevih, kojoj je morala predavati svu zaradu. Samanta od džeparenja nije dobila ništa, a kada se pobunila da će otići, uzvratili su joj da je to nemoguće i da mora još raditi kako bi im platila najamninu za stan u kojem su svi živjeli.

Pokušaj bijega...
Jednom, dok je u pratnji kćeri Hrustića čekala tramvaj na Glavnom kolodvoru, iskoristila je gužvu i pobjegla. Odvezla se na Autobusni kolodvor i kupila kartu za Sarajevo, ali tada su po nju stigli Hrustići. U optužnici piše da joj je Ahmo Hrustić priprijetio da će napraviti lom, da će je zgaziti, pa se Samanta vratila na Ferenščicu. Dok je Ahmo u stanu tog dana vikao "hoće li ona da ju ubije" i "da nisu došli u Zagreb zezati se, nego raditi", njegova žena Fadila ispljuskala ju je po licu.

Samanta je svjedočila da se od udaraca onesvijestila i da je tri dana bila plava u licu. Nakon te epizode u stanu Hrustićevih, više nije pokušala pobjeći. Samantina majka sve to vrijeme u Sarajevu se nije ni pitala gdje joj je kći.
– Izmakla mi je kontroli, krade, drogira se, nisam ni znala da je otišla u Hrvatsku – mirno je svjedočila. Vjerojatno ni sada ne zna gdje joj je kći.

Samanta u RH ušla s lažnom srbijanskom putovnicom
Bračnom paru Hrustić za držanje Samante u ropskom položaju prijeti pred sutkinjom Majom Stipić Štampar od jedne do deset godina zatvora. Ahmo Hrustić već je osuđivan zbog krađa, a 2005. bio je i protjeran iz RH na tri godine. No, lani se vratio u Zagreb sa ženom, kćeri i Samantom.

Samantino svjedočenje iz istrage morat će se čitati jer je otišla iz Hrvatske. Inače, ona je u Hrvatsku ušla lani u listopadu s krivotvorenom srbijanskom putovnicom, koju je nabavila na sarajevskoj tržnici na ime Danijele Kovačević, a policija ju je uhitila lani potkraj studenoga u krađi u Konzumu.

Lani je u nas zabilježeno šest slučajeva kaznenog djela trgovanja ljudima i ropstva, a 2008. 11 slučajeva. Pitanje je koliko osoba u RH džepari za "robovlasnike" uzevši u obzir da je džepnih krađa 2009. bilo 445, a da je razriješenost tih kaznenih djela iznosila tek 13,9 posto.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

RA
rajko
18:37 27.02.2010.

Nisam nacionalnista,ali primijetih da masovno rade takve problema osobe drugih vjera,posebno muslimani.

Avatar Robinzon
Robinzon
07:52 26.02.2010.

Mene nitko ne može izdžepariti.Ja sam penzioner.

PO
pozitivnomisljenje
08:49 26.02.2010.

nije bolje, al je isto