Kolumna

Ritam će u ovom trenutku ipak udarati branitelji iz Savske 66

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Ritam će u ovom trenutku ipak udarati branitelji iz Savske 66
04.05.2015.
u 12:00
Nakon 200 dana prosvjeda fronta nezadovoljnih puno je šira i zbog toga se Vlada treba zabrinuti
Pogledaj originalni članak

Bez političkih govora. Tako je, još do prije koji dan, najavljivan Skup zajedništva u organizaciji branitelja iz Savske 66. Pa, ipak, poruke odaslane sa središnjeg zagrebačkog trga itekako su političke naravi: Đuro Glogoški najavio je pohod branitelja na Markov trg i od Vlade zatražio da odstupi. Što se to u kratko vrijeme dogodilo da se retorika preko noći zaoštrila? Nakon Okučana, bilo je jasno da drukčije nije moglo ni biti.

Slučajan ili ne, susret Zorana Milanovića s prosvjednicima u većem se dijelu javnosti tumači kao gesta premijerove dobre volje, što braniteljima zasigurno ne ide u prilog. Stoga, dok tinja i plamičak nade da će ovih dana doći do toliko nužnog dijaloga, valjalo je braniteljima preduhitriti mogući termin sastanka iz Banskih dvora pa su ga, s pozornice na Trgu, spominjući četvrtak, odredili sami. Koliko god se u Okučanima činilo drugačije, ritam će, barem u ovom trenutku, ipak udarati branitelji. Snažan vjetar u leđa zasigurno im daje masovni odaziv desetaka tisuća građana na zagrebački skup demantirajući tako podmetanja o "šačici nezadovoljnika", kako su iz Vlade više puta podcjenjivački nazivali.

U međuvremenu, "šačica" bi se olako mogla zakotrljati u lavinu. Svjesni da u borbi za materijalna prava svojih suboraca ne mogu računati na podršku najširih, ionako osiromašenih slojeva društva, branitelji su s vremenom proširili fokus svoga bunta na nezaposlene, seljake, blokirane, studente, umirovljenike – svi oni su im se na skup i odazvali. Gotovo 200 dana od početka prosvjeda fronta nezadovoljnih građana, okupljenih oko branitelja, danas je puno šira, i to je ono što treba zabrinjavati Vladu. "Iz Savske nećemo otići dok ne napravimo društvo po mjeri svakog čovjeka", poručio je, na tome tragu, Glogoški s pozornice, što moguće pregovore unaprijed osuđuje na neuspjeh. Dok branitelji istodobno traže smjenu Freda Matića i dijalog, Milanović ne da svog ministra i na ultimatume ne pristaje.

A upravo je, u obliku termina za pregovore i zahtjeva za prisutnošću medija, dobio još dva. Možda i jedini suvisao prijedlog za rješenje ove pat-pozicije ovih je dana pristigao iz HHO-a, njegova šefa Ivana Zvonimira Čička, koji je sugerirao da "zaraćene strane" trebaju povući ključne zahtjeve i sve teške riječi, pa pregovore otpočeti s nulte pozicije. Na taj način, međutim, moglo bi se iznaći rješenje, no je li ono, i kome, u ovome trenutku uopće potrebno?

>> Glogoški: Milanoviću dajemo rok do četvrtka da otvori dijalog

>> 'Susret s premijerom ne mislimo proglasiti početkom rješavanja naših zahtjeva'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar mirica19
mirica19
12:44 04.05.2015.

Sramota je koliko se malo pažnje daje onima koji su nam omogućili samostalnost!

Avatar mirica19
mirica19
12:43 04.05.2015.

Branitelji zaslužuju da smo uz njih!

MA
marijaqwer
13:03 04.05.2015.

Obicni branitelji nemaju nikakva prava .Sva prava ostvaruju samo invalidi i oni koji imaju papire da su invalidi.Posto je nemoguce uraditi reviziju, moguce je prava branitelja vezati za stupanj invalidnosti, te za vrijeme provedeno u obrani Hrvatske tako da svi branitelji imaju udjela u sredstvima koja se izdvajaju za branitelje, a ne samo neki .