Od prvog dana 2010.

Ribari u EU imat će dozvole koje će im se oduzimati nakon prekršaja

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Ribari u EU imat će dozvole koje će im se oduzimati nakon prekršaja
30.12.2009.
u 11:42
Slično kao i vozačima automobila u nekim zemljama kojima se nakon prekršaja skidaju bodovi, tako će se ribarima skidati bodovi do oduzimanja licencije za ribolov.
Pogledaj originalni članak

Ribari u Europskoj uniji od 1. siječnja 2010. dobit će dozvolu ribolova na bodove i ako zbog prekršaja izbube pet bodova, bit će im oduzeta licencija, a i ribarica. Slično kao i vozačima automobila u nekim zemljama kojima se nakon prekršaja skidaju bodovi, tako će se ribarima skidati bodovi do oduzimanja licencije za ribolov.

U 27 zemalja EU je oko 88.000 ribarica (u Italiji 14.000), a broj se godinama stalno smanjivao (u Italiji je još devedesetih bilo 25.000 ribarica), a od ribolova u EU živi oko 190.000 zaposlenih. Godišnje se proizvede, ulovi i uzgoji oko sedam milijuna tona ribe u 27 zemalja, odnosno od toga se iz uzgoja (marikultura) dobije 1,7 milijuna tona ribe i školjaka.  

Nakon četiri teška prekršaja ribari će izgubiti pet bodova u dozvoli i licenciju za ulov ribe.  Teškim prekršajem smatra se uništavanje podmorja, ne smije se loviti vučnim mrežama unutar tri milje od obale ili ako dubina mora nije najmanje 50 metara. Teški prekršaj je nepoštovanje kvota izlova zaštićene ribe, na primjer, crvene tune. Zatim, veliki prekršaj je lov s velikim "spadarama", ribaricama za lov sabljarki koje u Italiji i danas neki upotrebljavaju iako ih je Europska unija zabranila. Italiju je zbog toga, ali i drugih prekršaja ribara, EU više puta novčano kažnjavao. U 2009. EU je utvrdio 20.000 prekršaja talijanskih ribara i kaznio Italiju sa sedam milijuna eura. Ali i talijanska država teško kažnjava svoje ribare, pa je u 2008. financijska straža zaplijenila 330.000 kilograma ribe ulovljene na nezakonit način i kaznila prekršitelje sa 5,5 milijuna eura. Kao veliki prekršaj smatra se i lov s mrežama s manjim od dozvoljenih otvora na njima, a ima i drugih prekršaja.  

Neki talijanski ribari smatraju kako je riječ o preoštrim mjerama. Podtajnik u ministarstvu poljodjelstva zadužen za ribarstvo Antonio Buonfiglio drži kako se previše gleda samo na mogućnost oduzimanja dozvole, a premalo na korist ribara koji se ponašaju prema zakonu. Ne samo što se od nelegalnog ribolova zarađuje više, jer se ne plaćaju ni porezi, a lovi se zaštićena riba koja ima visoku cijenu na tržištu, nego se njime uništava riblji fond, a time i ekonomska budućnost ribara koji poštuju zakone. 

Novim mjerama moći će se kažnjavati i ribare iz zemalja izvan EU koji dolaze loviti u more zemalja EU. Osim toga i organizacija Ujedinjenih naroda za prehranu i poljodjelstvo (FAO) sa sjedištem u Rimu načinila je sporazum kojim će biti zabranjeno ulaziti u luke svim ribaricama koje ne poštuju spomenuta pravila. Sporazum FAO-a stupit će na snagu kada ga prihvati najmanje 25 zemalja. Do sada je sporazum potpisalo 11 zemalja (Italija ga, primjerice, treba još ratificirati).

A što ribari misle o novim mjerama?

- Nema sumnje da i među članovima naše udruge ima onih koji ne poštuju sva pravila - rekao je Luigi Giannini, glavni direktor talijanske udruge ribara (Federpesca). No, jedan od problema je i tzv. sportski ribolov. Pod njim se misli na one koji se ribolovom ne bave profesionalno, nego sa svojim plovilima odlaze loviti ribu "za svoj gušt", ali u mnogim slučajevima nije tako i njih se ne kontrolira, a oni svoj ulov prodaju restoranima i nelegalna su konkurencija onima koji žive od ribolova. Primjer je i izlov crvene tune, koja je zaštićena, a sve je traženija zbog sushija. EU je za sljedeću godinu odredio kvotu prema kojoj će talijanski ribari moći uloviti 1800 tona, oko 30.000 tuna. Ta kvota se odnosi samo na profesionalne ribare, ali ne na sportske ribare, kojih u Italiji ima čak jedan milijun. Mjere EU su, ipak, dobro došle, drže u Federpesci, jer će se dobiti i certifikat za zakonski ulovljenu ribu, a ta europska markica jamči sigurnost ne samo kupcima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OP
Opomena
11:51 30.12.2009.

ONDA NIJEDAN SLOVENAC NECE IMATI DOZVOLU,hihihiihihihihi

OB
-obrisani-
12:01 30.12.2009.

Ovaj zakonski akt od 01.01.2010. će se primjenjivati isključivo na hrvatske ribare.Jednostavno, naši ribari su nelojalna konkurencija talijanskim ribarima u našim vodama. Hrvatima je u ribarskoj politici EU osigurano mjesto za pecanje na obali. Svaki izlov ribe koćaricama će se smatrati neprijateljskim aktom i kao takav sankcionirati. Jasno??

OB
-obrisani-
16:30 30.12.2009.

Treba ti novac?? Zaradi novac klikanjem na reklame! Nećeš zaraditi tisuće kuna (barem ne u početku), ali i 100 kuna (20$) je također vrlo dobra zarada -----> http://www.neobux.com/?rh=4E696B6F6C6131343038 P.S. Ja sam dosad zaradio 86.18$ (430.90 kuna) ---> probaj jer nemaš što izgubiti osim 3 minute svojeg vremena! -----> http://www.neobux.com/?rh=4E696B6F6C6131343038