Nepravilnosti

Revizija i Nenadiću zamjera šest savjetnika za 100.000 kn

Foto: ''
Revizija i Nenadiću zamjera šest savjetnika za 100.000 kn
24.09.2010.
u 17:25
Polovica su savjetnika ujedno i vladajući gradski vijećnici pa je za HNS to - kupovina vijećnika.
Pogledaj originalni članak

Državna revizija je u ocjeni poslovanja Grada Petrinje u lanjskoj godini istaknula da je gradonačelnik Željko Nenadić imao šest savjetnika na ugovor o djelu, kojima je u 2009. za to isplaćeno ukupno 107.224 kune.

Navodeći kao primjer nalaz Ministarstva uprave vezan uz županičine savjetnike, revizija ističe da imenovanje tih savjetnika nije u skladu sa zakonom, a prigovara im i za ostale poslove koje je preko ugovora o djelu Grad 2009. godine platio 336.553 kune.

- Ti poslovi su u djelokrugu lokalne samouprave, mogu ih obavljati isključivo službenici i namještenici i ne mogu se povjeravati osobama izvan službe - ističe revizor. Davorka Šušnjić (HNS) smatra neodgovornim podnošenje izvješća iz 2009. sada, u rujnu, za što je gradonačelniku potrebno šest savjetnika. Koliko radnika treba u Gradskoj upravi da bi prestalo sklapanje ugovora o djelu? Gdje je Grad profitirao na intelektualnim uslugama, jer je potrošen novac za cijelu godinu?, pitala je na sjednici Vijeća Davorka Šušnjić (HNS), koja je primijetila da su od šest gradonačelnikovih savjetnika njih tri - gradski vijećnici.

– To mi izgleda kao kupovanje Gradskog vijeća – rekla je ta vijećnica, no njezina opaska ostala je bez odgovora, jer je Gradsko vijeće bez rasprave prihvatilo zaključak Odbora za financije, uz općenitu obvezu uklanjanja primjedbi koje je navela revizija. A njih je još podosta: naknada prijevoza nije isplaćivana u skladu s odredbama kolektivnog ugovora, nekoliko nabavi, radova i prijevoz učenika u iznosu od 2,776.043 kune obavljeno je izravnom pogodbom, bez provođenja propisanog postupka nabave, a dodatni poslovi od 6,1 milijun kuna nisu potpuno provedeni u skladu s propisima javne nabave.

Kao sredstvo za prebacivanje pozornosti s nalaza revizije činio se iznenadni prijedlog HSP-a o preimenovanju Ulice Artura Turkulina u Ulicu Ivana Pavla II., kojem se priklonio i HDZ te gradonačelnik Nenadić. No, oporba, ali i dio vijećnika vladajuće koalicije poput dr. Miroslava Gregurinčića, nisu bili za ukidanje naziva Turkulinove ulice.

– I Papa i Turkulin zaslužuju ulicu – rekao je dr. Slavko Vučak. Odluka je ipak odgođena.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SS
sing sing
00:34 26.09.2010.

Svaka čast Davorki! Sama protiv svih! A ostali? \"Bez rada i poštenja, \"snalažljivi\" đak postat će \"snalažljivi\" političar!\" Ostali su \"snalažljivi\", \"sposobni\"!