STRAH OD BUJICE

Rekonstrukcija ceste Brod-Našice donijela brige Rastušju

20.11.2008.
u 17:04
Pogledaj originalni članak

Nedavno proširenje i rekonstrukcija ceste između Slavonskog Broda i Našica, uz olakšanje prometa donijelo je i brige stanovnicima Rastušja koji strahuju od poplava kad krenu kiše.

U vodi do grla
Prilikom radova zatrpan je odvodni kanal koji je oborinske vode s okolnih brda odvodio u kanalizaciju, te Rastušani vjeruju da će im za kišnih dana poplaviti dvorišta i podrume.

– Jamčim da ćemo već ove jeseni do grla plivati u vodi. Bujičari koji se za većih kiša slijevaju niz brdo toliko su jaki da su povremeno nosili i komade asfalta, jedva ih je odnosio i stari, široki kanal koji je sada zatrpan, a što će se desiti kada počnu jesenje kiše samo Bog zna.

Podrum mi je plavio već nebrojeno puta, a sada sam već spremio i vreće s pijeskom kako bih se obranio od poplava – kaže Božo Rogić na čijoj su kući vidljivi tragovi vode nabujale za prošlogodišnjih kiša. I ostali stanovnici Tadijanovićeva rodna mjesta boje se za sudbine svojih kuća.

Kako tvrde, već ovoga su ljeta, za vrijeme gradnje ceste, morali jednu od kuća braniti od poplave uzrokovane relativno slabom i kratkotrajnom ljetnom kišom. Tada su amperima izbacivali vodu iz dvorišta katnice koja se našla na putu slijeva vode s okolnog brda. U Hrvatskim cestama, koje su mjerodavne za rekonstruiranu prometnicu, kažu da nema razloga za zabrinutost.

Po pravilima struke
– Cesta je projektirana prema svim pravilima struke, uključujući i sustave odvodnje, o čemu imamo pravovaljanu dokumentaciju. Ne može se sve predvidjeti, ali vjerujem da problema neće biti. Uostalom, projektna dokumentacija bila je na uvidu prije izdavanja građevinske dozvole, a nitko se nije bunio niti je predložio neku izmjenu – kaže Nenad Čer, voditelj brodske ispostave Hrvatskih cesta.

Pogledajte na vecernji.hr