NOVO ZADUŽENJE

Rejting u smeću, a zaduženje od četiri posto nikad jeftinije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Rejting u smeću, a zaduženje od četiri posto nikad jeftinije
22.05.2014.
u 18:54
Novac ide za financiranje deficita i vraćanje starih dugova. U četvrtak plasirana obveznica stići će na naplatu 2022. godine
Pogledaj originalni članak

Razdoblje povijesno niskih kamatnih stopa na europskom tržištu omogućilo je Hrvatskoj i novom ministru financija Borisu Lalovcu da u četvrtak izađe s 1,25 milijardi eura državnih obveznica. Izvori upućeni u transakciju navode da će se Hrvatska zadužiti uz kamatu od približno 4 posto, što je najjeftinije inozemno zaduženje dosad. Tek dva puta Hrvatska se uspjela zadužiti uz kamatu od 5 i 5,50 posto, a sva ostala zaduženja kretala su se uz kamatu iznad 6 do 6,75 posto.

Smanjenje kamatnih stopa na državne obveznice posljedica je labavije politike Europske središnje banke, koja je zadržavanjem niskih kamata nastavila s emisijom jeftinog novca. ECB na taj način motivira financijske institucije da jače kreditiraju ekonomiju i poduzeća, no slično kao i hrvatske banke, i europske se radije odlučuju na financiranje država i kupnju državnih obveznica, pa i po cijenu manjih prinosa. Upravo je zbog toga posljednjih tjedana došlo do značajnijeg pojeftinjenja državnih vrijednosnih papira na kojemu su profitirale i rizičnije zemlje poput Grčke, Hrvatske, Italije, Španjolske i Portugala. Hrvatska je posljednji put plasirala eursko izdanje obveznica 2011. godine.

Novac od zaduženja koristit će se za financiranje deficita i otplatu dugova. Interes ulagača bio je veći od ponuđene vrijednosti, a Reuters i Bloomberg navode da su u prvom satu pristigle ponude vrijedne 2 milijarde eura. Iz Vlade još nema potvrde o zaključenju izdanja i konačnim uvjetima. Obveznica stiže na naplatu 2022. godine, cijena izdanja kreće se oko 270 baznih bodova povrh “mid-swapa”, što je niže nego što se očekivalo. Izdanje obveznica pratili su i komentari o problemima koje zemlja ima s rastom javnog duga i visokim deficitom, no ulagači vjeruju da će primjena procedure prekomjernog deficita disciplinirati i najmlađu članicu EU kao što je i sve druge. Sljedeći važan događaj bit će početkom lipnja kada će se Europska komisija očitovati o planu konvergencije Vlade RH i mjerama za smanjenje deficita.

>> Linić izdaje 1,5 milijardi eura obveznica

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

Avatar gabrijelsejtan
gabrijelsejtan
19:08 22.05.2014.

Plan 21 ???? lipo brate sada si mi zaduzija i ovo drugo dite hdz-sdp sve isto.

KA
Kakma
20:09 22.05.2014.

Valja hraniti preko 400 opcina i opcinica plus ostalih 500.000 sisavaca proracuna.

DA
Dagobert
20:06 22.05.2014.

Svoj izgled prilagodio Rejtingu.