nakon ahmadinejada

Reformist Rouhani s više od 50% predsjednik Irana u prvom krugu

Foto: Reuters/PIXSELL
Reformist Rouhani s više od 50% predsjednik Irana u prvom krugu
15.06.2013.
u 18:08
Iran je izabrao nasljednika Mahmouda Ahmadinejada koji je vodio ovu zemlju osam godina. Njegova vladavina bila je praćena ekonomskim previranjima i sankcijama Zapada zbog razvoja nuklearnog programa.
Pogledaj originalni članak

Prema prvim rezultatima reformistički kandidat Hassan Rouhani pobjednik je na izborima u Iranu i to već u prvom krugu s osvojenih više od 50 posto glasova! Izborni dužnosnici izjavili su da je izlaznost građana bila velika, čak 80 posto prema izvještajima medija, a pravo glasa imalo je 50,5 milijuna Iranaca.

Iran je izabrao nasljednika Mahmouda Ahmadinejada koji je vodio ovu zemlju osam godina. Njegova vladavina praćena je ekonomskim previranjima i sankcijama Zapada zbog razvoja nuklearnog programa. Svih šest kandidata za predsjednika svrstani su u konzervativce, a analitičari su pobjednika Rouhanija opisali kao umjerenog reformista. Rouhani je dobio i podršku bivših predsjednika ove zemlje Mohammada Khatamija i Akbara Hashemija Rafsanjanina.

Pobjeda Rouhanija vjerojatno neće radikalno promijeniti odnose između Irana i svijeta, niti dovesti do promjene politike Teherana kad je riječ o iranskom nuklearnom programu i sigurnosnim pitanjima o kojima odlučuje vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, ocjenjuju analitičari.

>>SAD: Iran podupire terorizam na razini neviđenoj od 1990. godine

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.