Veliko istraživanje

Referendum o ćirilici ne bi prošao, ali Vukovar treba trajno zaštititi

Foto: Boris Ščitar
Referendum o ćirilici ne bi prošao, ali Vukovar treba trajno zaštititi
17.07.2014.
u 14:40
Istraživanje je pokazalo da se Hrvatska ubraja među zemlje u kojima ljudi najmanje vjeruju institucijama, a od njih najmanje – političkim strankama
Pogledaj originalni članak

Referendum o ćirilici, odnosno zahtjev da se broj pripadnika manjina koji imaju pravo na svoj jezik i pismo u službenoj upotrebi poveća s jedne trećine na 50 posto, ne bi prošao. Tako je, naime, pokazalo veliko terensko istraživanje “Pilarov barometar hrvatskog društva”, koje je na tisuću ispitanika proveo Institut Ivo Pilar u razdoblju od 24. ožujka do 8. svibnja. Pitanje o referendumu tek je jedna od podtema jer je to opsežno istraživanje, koje ekskluzivno donosi Večernji list, obuhvatilo čak 13 tematskih cjelina.

Brak – žene i muškarca

Trideset četiri posto ispitanika izjasnilo se da bi glasalo za to da pitanje prava na dvojezičnost ostane regulirano kao i dosad. Samo 19,1 posto ispitanika bilo bi za to da se potreban postotak poveća na 50 posto, a 20,2 posto ispitanih ne bi se odazvalo referendumu.

Na pitanje podupire li postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru, najviše ispitanih reklo je da bi Vukovar trajno trebao biti izuzet od ćirilice, odnosno njih 38,3 posto. Da u Vukovaru treba još pričekati s ćirilicom, smatra 26,1 posto anketiranih. Postavljanje dvojezičnih ploča bezuvjetno podržava 6,1 posto ispitanika, a 12,1 posto ih to podržava, ali smatra da je postupak trebao biti pažljiviji.

Pitanje o dvojezičnosti zanimljivo je s obzirom na to da je Sabor upravo poslao na ocjenu ustavnosti to referendumsko pitanje. Zanimljivo je da ni pitanje ćirilice ni pitanje o pravu na pobačaj nije izazvalo tako oštru podjelu u odgovorima, odnosno u stavu protiv, kao što je to pitanje o istospolnim brakovima. Čak 45,4 posto ispitanika odgovorilo je da je izrazito protiv mogućnosti sklapanja istospolnih brakova, a njih 15,5 posto uglavnom je protiv. Da Hrvati brak smatraju zajednicom žene i muškarca pokazao je i referendum kojim je u Ustav unesena takva definicija braka. Kad je riječ o pobačaju, izrazito je protiv prava na pobačaj 24,7 posto ispitanih, a 14,5 posto uglavnom je protiv. Gotovo je podjednak postotak za pobačaj – 18 posto je izrazito za, a 16,8 uglavnom za. Iako se u javnosti strasti često rasplamsavaju na temi komunističkih zločina, Pilarovo istraživanje pokazalo je da su Hrvati prema njima vrlo indiferentni.

Malo ekstremnih

Naime, najveći postotak ispitanih – 39,8 posto – nije ni za kažnjavanje zločina iz komunizma ni protiv. Izrazito je protiv njihova kažnjavanja 17,7 posto anketiranih, a izrazito za 14,7 posto. Kad se pribroje i oni koji su uglavnom protiv ili uglavnom za, ispada da su izjednačeni i oni koji su za i oni koji su protiv. Posebno je zanimljivo da se Hrvatska u usporedbi s istraživanjima provedenima u zemljama EU ubraja među zemlje u kojima građani imaju najniže povjerenje u institucije. Hrvati najviše vjeruju Hrvatskoj vojsci, što je očito posljedica Domovinskog rata, ali i predsjedniku Republike. Kad je riječ o političkoj orijentaciji podijeljenoj na lijevo i desno, samo 3,2 posto izjasnilo se kao izrazito lijevih uvjerenja, a 6,2 posto kao izrazito desnih. Najveći broj ispitanih nije se izjasnio, a njih 27,1 posto ocijenilo je da nije ni lijevo ni desno, pripadnici su centra.

“Pilarov barometar hrvatskog društva” ima i usporedbu (za one teme za koje je to bilo moguće) s europskim i svjetskim istraživanjima, ali i s njihovim barometrom iz 2009. godine. Na ovom istraživanju radilo je dvadesetak istraživača, a s obzirom na to da je Institut Ivo Pilar ozbiljna znanstvena institucija, i istraživanje je tematski iznimno široko. Jedanput godišnje to će se istraživanje nadopunjavati novim informacijama.

>> Zbog amblema na majicama članovi Stožera presvlačili se pred Saborom

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 77

Avatar Idler 3
Idler 3
14:45 17.07.2014.

Tak su pričali i kad su se skupljali potpisi...pa ostali razočarani !!!

ĆA
ćaćaća
14:44 17.07.2014.

još jedno ispiranje iz kos.ovog ureda..neka puste referendum pa ćemo vidjeti oće li proći...

Avatar Licemjerni
Licemjerni
14:49 17.07.2014.

Nemaju abolirani cetnicki agresori sto traziti u Hrvatskoj. Nek plate ratnu odstetu i nek kazu gdje su pokopali 1600 masakriranih Hrvata za koji se 23 godine traga