Doživjeti 101

Recept za dug život: Živio sam solidno, jeo i pio, ali u granicama

Foto: dominik grgurić/pixsell
Recept za dug život: Živio sam solidno, jeo i pio, ali u granicama
28.09.2011.
u 11:29
Prije se drukčije živjelo. Nije se toliko kralo i bilo je više poštovanja. Mladi su se u tramvaju uvijek dizali starijima. Danas toga nema – prisjeća se
Pogledaj originalni članak

Želim samo imati svoj mir i da se ne mučim kada dođe kraj. I ja se čudim, ali evo, doživio sam 101 godinu. Upravo tako se i osjećam – rekao je najstariji Karlovčanin Ladislav Franjković. Povodom Međunarodnog dana starijih osoba županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Višnja Jović i predsjednik Matice umirovljenika Nikola Marijanić donijeli su mu poklone. U obiteljskom okruženju prisjetio se životnog puta koji je počeo 6. lipnja 1910.

 

–Roditelji su mi bili izvrsni. Da sam ih tražio ne bih takve našao. Radili su i mučili se da othrane osmero djece. Žao mi je što danas ima toliko sirotinje. Ljudima treba omogućiti da žive normalno. Prije se drukčije živjelo. Nije se toliko kralo i bilo je više poštovanja. Mladi su se u tramvaju uvijek dizali starijima. Danas toga nema – prisjeća se naš sugovornik. Posebnog recepta za nadživjeti stotu baš i nema. No, sve je puno lakše uz obitelj, dvoje djece, petero unučadi i dvoje praunučadi.

 

–Živio sam solidno. Pojeo sam i popio, ali u granicama– kaže Franjković. Njegov sin Branko i snaha Đurđica smiju se da mu liječnici govore da je fenomen. Ne uzima nikakve lijekove, a tlak mu je 140/70.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar gmail
gmail
11:57 28.09.2011.

Nisu se svakodnevno hranili ružnim vjestima. Prije 30 godina crne kronike je bilo da stane u 10cm2 novine. Sad sve crna kronika, sport i tv raspored.

JU
juky
08:06 30.09.2011.

istina. Imao si psihičko zdravlje i nije se živjelo u okolini zatrovanoj (ne)ljudskim odnosima. Čovjek je vrijedio kao takav. Danas - ne.