Gradonačelnica Supetra

Reagirala sam iz revolta, mi se na Braču ne odričemo antifašističke prošlosti

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Ivana Marković
17.03.2019.
u 10:12
Vukušić: Misa na Bleiburgu održat će se jer je dogovoren model komemoracije s crkvom u Austriji. Umjesto biskupa, misu će voditi svećenik. Sve drugo ostaje isto
Pogledaj originalni članak

Grad Supetar odbio je financirati komemoraciju u Bleiburgu koja se do sada održavala pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Na društvenim se mrežama jučer velikom brzinom proširilo priopćenje gradonačelnice Supetra Ivane Marković od 29. studenoga prošle godine, a koje je ona sama objavila i u kojem su navedeni i “efektni” razlozi zbog kojih je odbijeno financiranje komemoracije.

“Poštovani predsjedniče Počasnog bleiburškog voda g. Vukojeviću, poštovani predsjedniče NO-a g. Šeksu i poštovani voditelju predstavništva g. Vukušiću! Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora”, stoji u priopćenju gradonačelnice. Nadalje navodi i da je u ratu stradalo i 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja.

“Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje na sve one koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka”, napisala je gradonačelnica Supetra.

Priopćenje se počelo masovno dijeliti po društvenim mrežama i komentirati tek sada iako je nastalo koncem studenoga prošle godine.
Međutim, sada je priča posebno aktualna nakon što je koruška Katolička crkva odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga s objašnjenjem da se ta misa politički instrumentalizira. Odbijenicu s Brača komentirao je jučer i koordinator komemoracije na Bleiburgu Božo Vukušić.

– Mi svake godine šaljemo svim županijama, gradovima i općinama molbu za donaciju. Jedan dio nam nikada ne odgovori, dio kaže da nema novca. Osim Supetra, odgovora takvog tipa nije bilo – kazao je Vukušić. Dodaje i kako takve donacije koje dobiju od jedinica lokalne samouprave čine oko 30 posto ukupnih donacije koje prikupe svake godine za komemoraciju na Bleiburgu. Vukušić je otkrio i da će se komemoracija u Bleiburgu, kao i misa, ipak održati jer je dogovoren model komemoracije s Crkvom u Austriji.

– Umjesto biskupa, misu će voditi svećenik. Sve drugo ostaje isto – objasnio je Vukušić.

VIDEO Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 181

Avatar dado26
dado26
10:23 17.03.2019.

U Njemačkoj u Nirbergškim procesima iza rata osuđeno od strane saveznika 12 fašista na smrt. U Franzuskoj iz rata od 300.000 zatvorenika je na 797 osobama izvršena smrtna kazna svi ostali su pušteni iza robije 1953 na slobodu! U Haagu osuđeno ukupno 83 zločinca bez i jedne smrtne kazne a bilo je i genocida kao naprimjer u Vukovaru i Srebrenici! A naša ljevica želi opravdati i nas uvjeriti da su 250.000 mučno ubijenih hrvata iza rata svi bili zločinci! Ma nemoj neće ići! Ovo je bija genocid na narodu kojemu i vi pripadate drugovi moji! Sram vas može biti sve vas koji ovo idete na bilo koji način relativizirati ili opravdati! Koliko moraš biti ne čovjek za takvo što reči. Meni kao hrvatu je svakog časnog hrvatskog domobrana, partizana, ustašu i branitelja žao koji je poginuo! Svi su oni hrvati i dio naše slavne i bogate povjesti!

BU
busbus59
10:24 17.03.2019.

Reciklirano! Ima li što novo ? Osim što svako priznaje samo svoje žrtve. Patlidžani su poginuli u ratu a na blajburškom polju i križnom putu zarobljenici i civili. Među njima i moja dva ujaka domobrana.

OK
okolo
10:39 17.03.2019.

pravi antifašisti osuđuju svaki zločin, kažnjavaju svakog zločinca...nakon završetka 2sv.rata počinjeni su bezbrojni zločini prema poraženim vojnicima koji su se predali, prema civilima, svecenicima i političkim neistomišljenicima... do danas za ta zlodjela nitko nije odgovarao..nitko iskreni antifašisti se srame fašističkih metoda i neprocesuiranja i osude počinjenih zlodjela