kemoterapija

Razvili "pametne bombe" koje bez posljedica uništavaju tumore

Foto: Arhiva VL
Razvili "pametne bombe" koje bez posljedica uništavaju tumore
12.09.2011.
u 09:35
Znanstvenici su razvili kemoterapijske "pametne bombe" koje mogu izolirati i uništiti tumore, a da pritom ne oštećuju zdrave stanice.
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici su razvili kemoterapijske "pametne bombe" koje mogu izolirati i uništiti tumore, a da pritom ne oštećuju zdrave stanice, piše Guardian.

Prema tome pacijenti bi trebali imati manje negativnih posljedica nakon uzimanja toksičnih lijekova u kemoterapiji. To bi trebalo ublažiti nuspojave terapije protiv raka kao što su gubitak kose, mučnina i slabljenje imunološkog sustava. U mnogim slučajevima uzimanje lijekova na kraju dovede do smrti.

Eksperimentirajući na miševima, profesor Laurence Patterson sa sveučilišta Bradford otkrio je da djelovanje lijeka za rak može ograničiti samo na tumor bez širenja negativnih utjecaja na ostatak tijela.

Kod svih životinja u koje su unesene ljudske zloćudne stanice tumor se počeo smanjivati, a kod polovice je posve nestao.

– Ove "pametne bombe" djelovat će samo u tumoru i neće prouzročiti štetu normalnom tkivu – kazao je prof. Patterson i dodao da bi ovaj način liječenja mogao biti djelotvoran za sve vrste tumora.

– Testirali smo lijek na debelom crijevu, prostati, dojkama te plućima i svugdje su reakcije bile pozitivne na ovu vrstu liječenja – kazao je.

Lijek je zapravo modificirana verzija postojećeg lijeka za rak, coltrazina.  

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
10:58 12.09.2011.

Štovani Admine..isto kao što revno brišeš moje komentere na njemačkom jeziku zamolio bih te da i u ovom slučaju dolje postavljen komentar na jeziku Nandertalaca isto tako obrišeš!

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
11:39 12.09.2011.

Hvala!

ST
Strupnic
10:04 12.09.2011.

Sve je to super,ali kad ce to biti u primjeni?