Razlozi za milosrđe

Foto: import
Razlozi za milosrđe
08.07.2008.
u 20:25
Pogledaj originalni članak

Osuđenik vratio banci 346.398 kuna
Vrhovni sud smanjio je jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i osam mjeseci na dvije godine i osam mjeseci djelatniku Zabe koji je u Novoj Gradiški i Vinkovcima osuđen zbog pronevjere i krivotvorenja. Naime, osuđenik je nakon izricanja presude tijekom 2006. godine oštećenoj Zagrebačkoj banci vratio cjelokupni iznos duga s kamatama. Vrhovni sud procijenio je da je riječ o novoj okolnosti koja bi, da je postojala u vrijeme donošenja presuda, dovela do blaže osude. Provjerom u banci utvrđeno je da je uistinu vratio ukupno 346.398 kuna.

Spasilo ga rođenje druge kćeri
Vrhovni je sud u svibnju 2008. ublažio kaznu za šest mjeseci K. K., osuđenom u Vukovaru zbog droge na dvije i pol godine. Osuđenik i njegova supruga molili su da mu se ublaži kazna jer se u međuvremenu oženio te postao otac dviju kćeri. Sud u Vukovaru usprotivio se ublaživanju kazne, kao i Mladen Bajić, dok se vukovarski tužitelj i Vrhovni sud smatrali da je zahtjev osnovan. Premda mu je prijašnji zahtjev za ublaživanjem kazne iz 2006. Vrhovni sud odbio jer je tada imao samo jednu kćer, nakon rođenje druge kćeri smilovao se i ublažio mu kaznu.  

Infarkt i operacija koljena
Vozač J. J., osuđen na godinu zatvora zbog nesreće s poginulom osobom, poslije presude pretrpio je srčani udar. Kako mu je ugrađeno i umjetno koljeno zbog gonartroze, a priznao je krivnju, primjereno se držao u sudnici i nije bio osuđivan, Vrhovni mu je sud kaznu smanjio na šest mjeseci. 

Iako je D. V., zbog prijevare u Karlovcu osuđen na osam mjeseci zatvora, bio srčani bolesnik, nakon presude ispostavilo se da mu treba transplantacija srca, pa mu je kazna smanjena za dva mjeseca.

Kazna smanjena zbog karcinoma
Vozaču koji je skrivio nesreću s poginulom osobom u Osijeku 2005. i zbog koje je osuđen na godinu dana zatvora, Vrhovni sud ublažio je kaznu na šest mjeseci. Osuđenik je započeo kaznu izdržavati 30. studenog 2007., no zbog karcinoma grla smješten je u zatvorsku bolnicu, a prije toga liječio se u osječkoj bolnici.

Karcinom se proširio na dušnik i pluća, pa je bio na kemoterapiji i zračenju, no u Institutu za tumore savjetovano mu je daljnje liječenje u osječkoj bolnici. Usto, liječnici su mu dali vrlo loše prognoze... Oženjen je i otac kćeri, koja je također teška zdravstvenog stanja, a žena mu je nezaposlena. Vrhovni sud u svibnju je zaključio  da je teška bolest, dijagnosticirana nakon presude, okolnost zbog koje mu treba smanjiti kaznu. 

Pogledajte na vecernji.hr