PREGOVORI Francuzi nastoje ukloniti slovenske balvane s hrvatskoga puta u EU

Razgovori Francuske, Slovenije i Hrvatske bez rezultata

VL
Autor
Stojan De Prato
09.12.2008.
u 16:43
Pogledaj originalni članak

Francusko predsjedništvo koje predsjeda i EU-om pozvalo je danas na razgovor o svome prijedlogu za prevladavanje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora slovenskoga i hrvatskoga veleposlanika u EU Igora Senčara i Branka Baričevića. Razgovori su započeli poslijepodne, a do njihova okončanja ni jedna strana ne želi ništa reći ni o njihovu tijeku, ni o prijedlogu koji su Francuzi stavili na stol. Dogovor danas nije postignut jer Senčar mora prvo dobiti potvrdu slovenske vlade da je – ili nije - zadovoljna francuskim prijedlogom izjave, koju bi potom prihvatila i Hrvatska.

Slovenci su bili zaprijetili da će spriječiti EU i Hrvatsku da na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji, sazvanoj za 19. ovoga mjeseca, otvore pregovore o svih deset i zatvore ih o svih pet poglavlja europske pravne stečevine, koliko je predložila Europska komisija, tvrdeći da Hrvatska u spisima pridodanima svojim pregovaračkim polazištima “predodređuje granicu”, te da bi tu činjenicu mogla iskoristiti da ojača svoj položaj pred međunarodnim arbitražnim tijelom. Dopustili bi samo otvaranje jednoga, a zatvaranje dvaju poglavlja.

Ni EK, ni jedna od ostalih 26 zemalja članica u hrvatskim spisima, međutim, ne vide ništa sporno. Francuzi su ipak na sjednici Odbora stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća EU, koji je prošli tjedan zasijedao od srijede do petka, ponudili svoj prijedlog izjave, koju bi Hrvatska prihvatila, a kojom bi se odagnali slovenski strahovi. Taj je prijedlog na COREPER-u prihvatilo 26 zemalja članica, no, Slovenija je na njega uložila amandmane.
Ni francuski prijedlog, ni slovenski amandmani nisu procurili u javnost; zna se samo da Francuzi kažu da nisu prihvatljivi jer sada Slovenija njima predodređuje granicu, a predstavnici desetak zemalja članica upozorili su da bi se tim amandmanima u međunarodnome pravu stvorio presedan, koji bi ugrozio njihove nacionalne interese.

Francuzi su nakon toga poručili da će sa Slovencima pokušati postići dogovor, prije nego što prihvatljiv prijedlog u ime EU ponude Hrvatskoj. Razgovore s Francuzima za danas je bio najavio i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. To što je na razgovore pozvan i hrvatski veleposlanik moglo bi značiti da su Francuzi sa Slovencima konačno usuglasili nesporan prijedlog.

Protekloga je tjedna novi slovenski premijer Borut Pahor izjavio da je Senčaru dao naputak da u blokadi Hrvatske “ide do kraja”. Prema izvoru iz Europske komisije, na jučerašnjoj sjednici Vijeća EU za opće poslove i vanjske odnose, njegov se predsjedatelj francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner oštro obrušio na Slovence zbog blokade Hrvatske, što je na kasnijoj konferenciji za novinare prilično nesuvislo izrazio kao “iznenađenje težinom napada između Slovenije i Hrvatske zbog samo 25 kilometara obale”.

I europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, prema istome izvoru, vrlo je jasno poručio Slovencima da EU prema Hrvatskoj mora postupati “pošteno”, jer bi inače poslala pogrešnu poruku zemljama zapadnoga Balkana. Koliku su nervozu Slovenci prouzročili pokazao je i kada je kasnije na konferenciji za novinare Reutersovu vijest od petka, da će EU “zadati težak udarac težnjama Hrvatske” da u 2009. zaključi pristupne pregovore nazvao “kompromitacijom političkoga novinarstva u Europi”. Tako se oštre riječi o najuglednijoj svjetskoj novinskoj agenciji u Bruxellesu još nije čulo.


Zeleno svjetlo za tri poglavlja

Slovenski parlamentarni odbor za odnose s EU je potvrdio da će Slovenija Hrvatskoj dati zeleno svjetlo za zatvaranje dvaju i otvaranje jednog poglavlja u pristupnim pregovorima s EU, rekla je predsjednica odbora Darja Lavtižar Bebler nakon zatvorene sjednice. Radi se o poglavljima koja za Sloveniju nisu sporna, jer se u njima ne prejudicira međudržavna granica – dodala je.


Žbogar: Pregovori o Hrvatskoj i EU na dobru putu, ali nema jamstva uspjeha

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u utorak da su Slovenija i francusko predsjedništvo Europske unije "na dobrom putu" da se nađe rješenje za nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, ali da za uspjeh nema jamstva, te da će Slovenije upotrijebiti veto na hrvatske pristupne pregovore ako do rješenja ne dođe. - Na dobrom smo putu, ali naravno nema garancije da ćemo do 19. prosinca doći do kraja tog puta - rekao je Žbogar u razgovoru za večernju emisiju "Odmevi" Slovenske televizije. (H)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr