istraživanja

Rat anketama: HDZ može rasti još samo 1,1 %, a SDP čak 32,2 %

Foto: 'Zeljko Hladika/PIXSELL'
Rat anketama: HDZ može rasti još samo 1,1 %, a SDP čak 32,2 %
VL
Autor
Vojislav Mazzocco
24.08.2011.
u 23:21
Sam, bez koalicije, SDP može dobiti najviše 41 posto glasova. Od toga mu je 22 posto sigurno, a ostale bi morali nagovarati.
Pogledaj originalni članak

Nakon što se HDZ pohvalio da se približio SDP-u na samo 1,9 posto (važno je primijetiti – ne i oporbenoj koaliciji, Savezu za promjene, jer SDP ne izlazi sam na izbore), Večernji list od svojih je izvora u Socijaldemokratskoj partiji dobio izvatke iz njihova terenskog istraživanja – nešto podrobnije od HDZ-ovih.

Poražavajući rezultati

Iz istraživanja koje je za HDZ provela tvrtka Prizma proizlazi da je SDP-u nedostupno (na njihov glas ni u kojem slučaju ne može računati) 34 posto birača, a podatke o biračima nedostupnima HDZ-u nisu nam htjeli otkriti. S druge strane, podaci agencije Ipsos, koja je provela terensko istraživanje za SDP, pokazuju da je čak 59 posto birača (samo oni koji će sigurno ili vjerojatno izaći na izbore) nedostupno SDP-u. Iako ta brojka može zazvučati poražavajuće za SDP, za HDZ je situacija još i gora. Za njih ni u kojem slučaju, nikada ne bi glasovalo čak 74 posto ispitanika u 10 izbornih jedinica. Prevedeno, SDP sam bez koalicije može dobiti najviše 41 posto glasova, od čega mu je 22 posto potpuno sigurno, a ostale bi morali nagovarati.

Krivi za sve

– Ovih 22 posto dat će nam glas što god da se dogodilo, a tako dobre pokazatelje u anketama nikada prije nismo imali – pohvalio nam se sugovornik iz samog vrha Socijaldemokratske partije. HDZ, pak, može računati na 16 posto sigurnih glasova, što je znatno lošiji rezultat od onih na koje su navikli. Za njih je još gore to što glasove mogu potražiti među još samo 9 posto glasača – svi ostali ne žele ni čuti za njih – tako barem pokazuje ova anketa.

Ta brojka samo je malo viša, povoljnija za vladajuću stranku od one koja se nalazi u HDZ-ovu istraživanju trenutačnog rejtinga stranaka. Osim rejtinga i dostupnosti birača, za HDZ su pogubni i neki vrijednosni sudovi koje su iznijeli ispitanici (grafika gore).

Tako ih više od trećine ispitanika smatra isključivim krivcima za bujanje korupcije i loše ekonomsko stanje u zemlji. S druge strane, samo 1 posto birača ima takav stav prema SDP-u. Uz to, samo 2 posto ispitanika smatra da je HDZ poštena stranka, prema SDP-ovih 23 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 96

VE
venezuela
09:20 25.08.2011.

Somelijer jel ti danas ribnik smučkao buniku. nemoj na prazan želudac , vidi se da te odmah uhvatilo

RO
rogstrug
00:17 25.08.2011.

Ha, ha koje gluposti...moja krmaća može rasti još 38.7 %, a prasad neće imati tu sreću...

DU
Deleted user
09:20 25.08.2011.

Milanovićeve ankete? Kaj god! I prije tri godine su bile pobjedničke, dakle namještene. S obzirom da se pojedinačno izjašnjavate slobodno oduzmite jedan glas. Nikad glas za komije!