Kosor u Otočcu

Raspisivanje referenduma za Vladu nije ni bila opcija

Foto: Iva Vidović/vlm
kosor
Foto: Iva Vidović/vlm
kosor
Foto: Iva Vidović/vlm
kosor
Foto: Iva Vidović/vlm
kosor
04.09.2010.
u 13:14
Povlačenja ZOR-a iz procedure nije neočekivano o tome se razgovaralo i sa sindikatima, izjavila je premijerka.
Pogledaj originalni članak

Zakon o radu povučen je zato što ne želimo ništa lomiti preko koljena, u ovome trenutku to bi bilo kontraproduktivno. Želimo ponovno sa sindikatima započeti s pregovorima o novom Zakonu o radu jer njega svakako treba mijenjati – izjavila je u Otočcu premijerka Jadranka Kosor.

Priznala je kako je predsjednik Sabora Luka Bebić dan prije prenaglio s objavom vijesti kako se ZOR povlači rekavši kako je trebalo pričekati da ona kao predsjednica Vlade službeno izvijesti javnost o toj odluci koju je prethodno raspravila sa sindikalnim središnjicama.

Koje nove okolnosti?

– Vlada se nikada nije protivila raspisivanju referenduma. Dapače, poduprli smo ga te iz državnog proračuna izdvojili 170 milijuna kuna za njegovo raspisivanje. Potpise smo morali provjeriti jer je to zadaća i dužnost koju je Vladi dao Sabor, a to smo i učinili. Izvješće smo poslali u Sabor, a Odbor za Ustav odlučit će o daljnjim koracima vezanim za to – objasnila je J. Kosor.

Na novinarsko pitanje kako komentira napad oporbe kako je Vladu strah te da je zato povukla ZOR iz procedure, premijerka je kratko odgovorila da „oporba ništa drugo i ne govori osim da Vlada mora otići“ te upozorila na to da je upravo oporba bila protiv odvajanja novca iz proračuna za održavanje referenduma o ZOR-u.

Kad je posrijedi provjera potpisa, J. Kosor ustraje na objašnjenju kako je “to bila dužnost Vlade koju je odredio Sabor”.

– I ja vjerujem kako nitko ne očekuje da se Vlada boji govoriti o činjenicama, ili da se bilo tko boji govoriti o činjenicama vezanim za potpise – kazala je J. Kosor te zaključila da “što će Odbor zaključiti i što će u konačnici zaključiti i odlučiti Sabor, to je stvar njihove rasprave”.

Koje su se okolnosti promijenile da izmjene Zakona o radu koje je jednoglasno donijela Vlada u svibnju, sada budu povučene, J. Kosor nije otkrila.

Vlada s figom u džepu

Sada je posve jasno da je Vlada, odnosno cijela vladajuća garnitura u vezi s referendumom uvijek imala figu u džepu i izlazak Hrvata na referendum za njih ni u jednom trenutku nije bio realna mogućnost.

Plan je bio – ako prođe, prođe, a ako ne prođe, uvijek se zakon može povući, što se i dogodilo. Najprije se sumnjalo da će sindikati uopće prikupiti potrebne potpise, sindikalna akcija bila je predmet sprdnje na krilima neuspjelih prosvjeda. Onda je u planu bilo čerečenje potpisa provjerama preko granica uobičajenoga, a posljednja je linija obrane bila povlačenje zakona, kako se u i dogodilo. I sve to posve legitimno.

No povlačenje Zakona o radu iz saborske procedure znak je kako na Markovu trgu ipak postoji, iako minimalan, strah od reakcije ulice. Činjenicu o 800.000 prikupljenih potpisa, bez obzira na to tko se gdje potpisao, ni jedna vlada ne može ignorirati.

Međutim, nije jasno kako se, osim da je riječ o obmani, može protumačiti zgusnut raspored od petka u kojem je HDZ gorljivo branio i zauzimao se “za referendum”, a ministar uprave Davorin Mlakar uzalud je objašnjavao smisao nevjerojatno detaljne analize više od 800.000 prikupljenih potpisa. A sve se znalo danima unaprijed. Kad su Ivan Jarnjak i Branko Bačić objašnjavali da je HDZ za referendum, a SDP i ostatak oporbe protiv, premijerka je već, vjerojatno, bila obavijestila predsjednika Sabora Luku Bebića da povlače prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu.

Sindikati traže nemoguće

Kad je riječ o zahtjevu sindikata da dobiju jamstva sa snagom zakona kako se ZOR te zakoni o mirovinskom osiguranju, socijalnoj skrbi... ne mogu mijenjati bez dogovora sa sindikatima, u Vladi, doduše neslužbeno, odmahuju rukom i kažu kako je to nemoguće. Smatraju da je Gospodarsko-socijalno vijeće posve dovoljno jamstvo socijalnog partnerstva te kako bi sve povrh toga bilo inzistiranje na nemogućem.

Izmjenama zakona koje je J. Kosor najavila, kaže izvor iz Vlade, pokušat će se “prava radnika svesti u realne okvire”, ali isključivo u dogovoru sa sindikatima ne bi li se izbjegao neki novi referendum. Nije isključeno da Vlada popusti u pregovorima oko kolektivnih ugovora u zamjenu za sindikalno popuštanje oko ZOR-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 225

ZA
zatvoreno
17:40 04.09.2010.

-) Divine, kad je lipo biti, a zašto nisi?

OB
-obrisani-
18:45 04.09.2010.

Ma znao sam je da se Vlada samo sali i zato sada fino neka sindikatu PLATI TROSKOVE potpisivanja i izvine se narodu RADI ZAHEBAVANJA .

HV
hdz veleizdajnici !
13:56 04.09.2010.

čita li više itko riječi ove spodobe?