U problemima

Raskol u HOO-u zbog gubitaka Sportske TV od 37 milijuna kn

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
'olimpijci'
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
'cavlovic'
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Zlatko Mateša (1)
09.05.2013.
u 14:39
Strah od bankrota: HOO je vlasnik televizije u gubicima koja je digla kredit od 29 milijuna kuna za koje je jamac – HOO
Pogledaj originalni članak

Gubici od 37,9 milijuna kuna u 2011. i 2012. godini te kredit u iznosu od 29 milijuna kuna Sportske televizije uzburkali su vode u Hrvatskom olimpijskom odboru, koji je utemeljitelj i vlasnik te televizije. Neki članovi Vijeća HOO-a, naime, pribojavaju se da će Sportska TV zbog golemih gubitaka bankrotirati, a da će se teret otplate kredita svaliti na HOO, koji je i jamac za te kredite. To bi onda, tvrde, značilo da neće biti novca za sportaše.

Odbili pozajmicu

Sportska TV je 2011. godinu završila u minusu od 15 milijuna kuna, 2012. gubitak je iznosio 22,8 milijuna kuna, a prema procjenama, gubici su u ovoj godini već četiri milijuna kuna.

Na prošloj sjednici Vijeća HOO-a stoga nije prošla odluka o odobrenju pozajmice HOO-a Sportskoj TV odnosno tvrtki HOO TV i to u iznosu od 905.027 kuna kako bi se podmirile dospjele obveze prema PBZ-u. O toj pozajmici ponovno će raspravljati na sljedećoj sjednici Vijeća, kad se njegovim članovima prikažu detaljni podaci o poslovanju Sportske TV.

Član Vijeća Boško Lozica kaže da bi za HOO bio golem problem kad bi morao otplaćivati kredite Sportske televizije te da se na zadnjoj sjednici potegnulo i pitanje je li davanje novca HOO-a za televiziju namjensko ili nenamjensko trošenje jer Olimpijski odbor mora novac koji dobiva od države usmjeravati isključivo za rad sportaša i ne može ga koristiti u druge svrhe.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, pak, slovi kao začetnik ideje o Sportskoj TV, dok glavni tajnik HOO-a Josip Čop kao operativac koji je tu ideju realizirao.

U HOO-u se, pak, trenutačno vodi bitka oko izbora novog glavnog tajnika, a na javni natječaj su se javili Čop i Tomislav Paškvalin, koji su također podijelili članove HOO-a. No Lozica ističe da rasprava o Sportskoj TV nema nikakve veze s izborom novog glavnog tajnika te da je struja u HOO-u koja je već dulje vrijeme nezadovoljna radom Čopa čekala redovitu demokratsku proceduru da ga smijeni.

No Mateša smatra da je isticanje gubitaka Sportske TV upravo dio borbe za mjesto glavnog tajnika HOO-a te ističe da je to projekt HOO-a, a ne njegova predsjednika i glavnog tajnika, koji je usuglašen sa svim članicama Odbora.

– Sportska TV projekt je ulaganja koji će postati profitabilan 2016. godine. Pa tko je ikad pokrenuo televiziju koja je postala odmah profitabilna? – pita Mateša.

On kategorički tvrdi da neće doći do toga da HOO otplaćuje kredite Sportske TV. Što se tiče namjenskog, odnosno nenamjenskog trošenja novca, Mateša kaže da se preko Sportske TV promoviraju manji sportovi i da HOO ima dio vlastitih prihoda od sponzora i olimpijske solidarnosti koje može suvereno trošiti, a oni su lani iznosili oko 16,5 milijuna kuna. Godišnji je proračun HOO-a oko 130 milijuna kuna, a najveći dio toga novca dolazi od igara na sreću.

Gdje bi se gledao džudo?

Mateša za pozajmicu kaže da nije ništa neuobičajeno jer se radi o depozitu koji HOO TV mora položiti kako bi dobio kreditna sredstva. Mateša ističe i da članice HOO-a odlučuju o sudbini Sportske TV te da postoji mogućnost ulaska i strateških partnera u taj projekt.

– Gdje biste gledali sportove kao što je džudo? – pita Mateša. Josip Čop kaže da Vijeće prati situaciju oko Sportske TV i da će se na Vijeću dati odgovori na pitanja u vezi s tim projektom. No, i on je naglasio da sredstva koja idu Sportskoj TV nisu sredstva na štetu sportaša nego da HOO za to ima vlastite izvore.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.