Uvala Zavratnica

Rajski fjord na 20 minuta lagane šetnje od Jablanca

Foto: DPA/PIXSELL
Ličko senjska županija
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ličko senjska županija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Ličko senjska županija
18.05.2018.
u 12:05
Poučna staza Terezijana obuhvaća tri kilometra stare austrougarske ceste Terezijane na Velebitu
Pogledaj originalni članak

Na dvadesetak minuta lagane šetnje od Jablanca uz more mjesto je rajskog užitka, uvala Zavratnica i najljepši fjord na sjevernom dijelu Jadrana. Uvala dugačka oko 900 metara, široka je od 50 metara na ulazu u fjord do 150 metara. Davne 1964. proglašena je zaštićenim krajolikom, a od 1981. u sastavu je Parka prirode Velebit. Šetalište postoji od početka prošlog stoljeća.

Zavratnica je danas stanište 129 biljnih vrsta, od čega 100 autohtonih. U suhozidu su, na kaskadama i terasama, za zaustavljanje bujica, posađeni čempresi, alpski bor, smokva, crnika i razno drugo drveće. Užitak je zajamčen, a za sve koji imaju više planinarske kondicije i duha valja reći i kako se u uvalu može spustiti planinarskom stazom iz sela Zavratnica.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ličko senjska županija

Poučna staza Terezijana obuhvaća tri kilometra stare austrougarske ceste Terezijane na Velebitu. Sagrađena je 1786. po naputku cara Josipa II., a nazvana je, kako joj ime kaže, po njegovoj majci, carici Mariji Tereziji. Namjernici će uživati u pogledu na oštarijski plato , ali i na Jadran, odnosno zadarski i kvarnerski arhipelag.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Ličko senjska županija

Kuća Velebita s pričom na - četiri kata

U Krasnu posjetitelje dočekuje moderni informacijski centar Kuća Velebita za sve koji žele doznati više o, dakako, Velebitu. Priča o toj velebnoj planini provlači se kroz čak četiri kata. Osim pregršt zanimljivih informacija o Velebitu, namjernik će dobiti i niz korisnih savjeta o tome što vrijedi doživjeti i vidjeti kako u samom parku tako i u mjestu Krasno i okolici. U informacijskom centru postoji i suvenirnica.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr