Radnici Željezare Split prekinuli štrajk glađu

Foto: Ivana Ivanović
Radnici Željezare Split prekinuli štrajk glađu
21.10.2009.
u 10:39
Prihvaćeno je da se ugovor sa Zlomrexom raskine do 31. listopada te da se do tada okonča natječaj za novog partnera.
Pogledaj originalni članak

Dvadeset radnika Željezare Split prekinulo je štrajk glađu koji su započeli u ponedjeljak, kao i njihova četiri sindikalna povjerenika koji su istovremeno štrajkali glađu u Zagrebu ispred zgrade Ministarstva gospodarstva, nakon što su na Zboru radnika prihvaćeni zaključci štrajkaša.

Prihvaćeno je da se do kraja listopada raskine ugovor sa Zlomrexom, a poljski vlasnik, kako je radnike pismeno izvijestio ministar gospodarstva Damir Polančec, već je odredio odvjetnički tim koji će s predstavnicima Hrvatskoga fonda za privatizaciju pripremiti sporazumni raskid ugovora koji bi se trebao potpisati do 31. listopada.

Plaće što prije korigirati

Time će se stvoriti uvjeti za raspisivanje novog natječaja za prodaju Željezare Split i pronalazak strateškog partnera koji će osigurati proizvodnju i spriječiti stečaj. Natječaj mora biti završen do kraja ove godine.

Nakon što se vrate dionice Zlomrexa HFP-u, radnici očekuju korekciju plaća, a do tada im je zajamčena isplata minimalca.

– U slučaju nepoštovanja rokova i aktivnosti organizirat ćemo puno radikalnije akcije, napast ćemo kao osinjak – poručio je Tonči Mužić, najstariji radnik Željezare i povjerenik Nezavisnog sindikata Brodosplita, koji je od uzbuđenja gotovo zaplakao.

– Dobili smo pisano jamstvo da se raskida ugovor sa Zlomrexom, to je bio naš glavni zahtjev. Prekidamo štrajk, podržali su nas i posjetili ovih dana radnici Salonita, a i splitski studenti htjeli su doći i dati nam potporu – kazao je Marinko Bačić, jedan od 20 štrajkaša.

Prema riječima Mladena Bekavca, povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske, čini se da su postigli maksimalno što se u ovome trenutku moglo.

Gandhijevska borba

– Borili smo se gandhijevski, mjesecima smo Vladi podastirali argumente, obavljen je zapravo pionirski posao jer su radnici sa sindikalistima uspjeli uvjeriti Vladu da je pogriješila prilikom prodaje Željezare – naglasio je Mladen Bekavac.

Na zboru radnika održanom u krugu tvornice, a u Željezari je zaposleno 480 ljudi, atmosfera je bila nabijena emocijama. Kako i ne bi bila kada, premda vape za poslom i sigurni su kako svoje proizvode mogu prodati na tržištu, ne rade čak od travnja ove godine, a minimalac od dvije tisuće kuna primaju od lipnja. Za agoniju koju već dugo proživljavaju okrivljuju poljskog vlasnika.

– Sada sam zadovoljan. Vjerujem da će se poštovati dogovoreni zaključci, da nas neće opet prevariti i izigrati, nadam se da će uskoro započeti proizvodnja. Da ćemo raditi i svoju plaću zaraditi, što jedino i želimo, a ne da primamo milostinju – rekao nam je Nenad Ljubić, koji u Željezari radi već 38 godina.

Zaključci su danas upućeni premijerki Jadranki Kosor, ministru Damiru Polančecu i predsjedniku HFP-a Vedranu Duvnjaku.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

RA
rakun235
13:32 21.10.2009.

ova vasa zeljezara nikad vise nece radit,za to ce poskrbet POLJAKI

MM
Mladen Miletić
11:13 21.10.2009.

Radnici Željezare Split prekinuli štrajk glađu, veoma brzo pre brzo. Ako gledamo kada Bosanc zaštrajka koliko ono 50 ili 100 dana ali isplati se zato sada gradi vilu u domovini !

TN
terra_nuova
13:45 21.10.2009.

Opet ce,nazalost,radnicka sirotinja ostati prevarena.U ovoj zemlji pravde nema,to je sigurno,kao amen u crkvi.