službeni posjet

Radmanović: Hrvatski narod nije ravnopravan u BiH, ali će to biti

Foto: Boris Ščitar/Pixsell
sluzbeni posjet (1)
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
sluzbeni posjet (1)
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
sluzbeni posjet (1)
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
sluzbeni posjet (1)
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
sluzbeni posjet (1)
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
sluzbeni posjet (1)
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
sluzbeni posjet (1)
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
sluzbeni posjet (1)
VL
Autor
Jasmina Popović
31.01.2011.
u 17:15
Novoizabrano Predsjedništvo BiH izabralo je Hrvatsku za svoj prvi službeni posjet izvan granica svoje države
Pogledaj originalni članak

Novoizabrano Predsjedništvo BiH izabralo je Hrvatsku za svoj prvi službeni posjet izvan granica svoje države i to i na simboličkoj i na operativnoj razini ima posebnu težinu – složili su se domaćin predsjednik Ivo Josipović i njegovi gosti, članovi Predsjedništva BiH, predvođeni Nebojšom Radmanovićem.

Dvije delegacije razgovarale su neuobičajeno dugo, puna dva sata, i dotakle se svih otvorenih pitanja: granica, povratka izbjeglih, sukcesije, gospodarske suradnje, imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva, Luke Ploče i Neuma, zajedničkih infrastruktura, ali i slučaja Purda i problema zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

– BiH je poseban, jedan od najvažnijih partnera i najbliži susjed Hrvatske, a današnji razgovori nastavak su pozitivnog trenda u našim odnosima i cilj je ovih razgovora dati podršku Vladi RH i Vijeću ministara, koje bi se uskoro moglo konstituirati, da nađu prava rješenja. Hrvatska podržava BiH na njezinu putu u EU i naši stručnjaci za pregovore spremni su pomoći u pripremama – rekao je predsjednik Josipović.

Radmanović je naglasio da je krajnje vrijeme da se vlasti dviju država pokažu na djelu.

– Moramo konačno riješiti imovinska pitanja i granice i pokazati da možemo, a ne samo želimo – rekao je Radmanović, koji je i prije četiri godine vodio delegaciju koja se susrela s predsjednikom Mesićem i razgovarala o gotovo jednakoj lepezi otvorenih pitanja kao i danas.

Hrvatski je predsjednik rekao da su odnosi i politički sadržaj unutarnje pitanje BiH i da se Hrvatska u to neće miješati.

– Premijerka Kosor i ja smo u zajedničkoj izjavi rekli da očekujemo da se ostvari puna jednakopravnost naroda i pojedinaca u BiH i tome nemamo što dodati – kaže Josipović.

Iznoseći "svoje osobno mišljenje", Radmanović je rekao da hrvatski narod nije ravnopravan kao druga dva naroda u BiH.

– Unutar BiH naći ćemo snage da osiguramo ravnopravnost svima, i konstitutivnim i nekonstutivnim narodima – rekao je Radmanović.

O slučaju Purda, zbog kojeg je na ulazu u Predsjedničke dvore prosvjedovalo osam vukovarskih branitelja, razgovaralo se općenito – odgovorio je predsjednik Josipović bez nagađanja kako će sud odlučiti.

– Odnos prema onima koji su sudjelovali u ratu u bivšoj Jugoslaviji sigurno je i političko pitanje, iako je ovaj konkretni slučaj sada u domeni pravosuđa. Sud zasjeda i sigurno je da Predsjedništvo neće utjecati na tu odluku. No političari mogu utjecati da se u budućnosti stvari zajednički rješavaju – rekao je Radmanović.

Što se tiče rafinerije u Bosanskom Bordu, Josipović je naglasio da je nedavno razgovarao s ruskim vlasnicima rafinerije i da su obećali da će riješiti problem zagađivanja.

– Danas će se naći dva resorna ministra u Bosanskom Brodu i premda situacija nije tako dramatična kao što se pisalo u Hrvatskoj, sigurno je da se taj problem mora trajno riješiti – rekao je Radmanović.

Za delegaciju BiH predsjednik Josipović danas je organizirao svečanu večeru, a sutra će razgovarati s premijerkom Kosor i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

Za sutra je planiran i prijam u muzej Gliptoteku, na koji su pozvani brojni uzvanici iz političkog, javnog, gospodarskog i i kulturnog života među kojima su Gibonni, Ibrica Jusić, Edin Karamazov, Josipa Lisac, Kemal Monteno, Boris Novković, Tomislav Antunović, Izet Aganović, Mustafa Nadarević i Fadil Vejzović.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 147

KU
kuna
18:48 31.01.2011.

Chemica Reci mi gdje je okrunjen KRALJ TOMISLAV??????????????????????????????? Na prostoru današnje BiH

VO
Vorosmart
23:08 31.01.2011.

nije nego Ipak nisi shvatio,jer sam se referirao na post \'\'kafananemir\'\'-a u kojem kaže da će se Hrvati vratiti u Posavinu i osnovati treći entitet.

DU
Deleted user
18:33 31.01.2011.

Dosao jedan srbin,jedam musliman i jedan jugoslaven.Gdje je hrvatski predstavnik?