ANALITIČARI O PREDSJEDNICI

Radila je dobro u prvoj godini mandata, sad često griješi

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.02.2017., Zagreb - Sabor je raspravom o zakonu o drzavnim potporama nastavio 3. sjednicu. Branko Bacic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
08.07.2014., Zagreb - Sociolog prof. dr. Slaven Letica. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Profesor političke filozofije Žarko Puhovski
16.02.2017.
u 08:45
Slaven Letica smatra da je popravila dojam koji svijet ima o Hrvatskoj, Puhovski da je pogriješila s putovanjem u SAD i pismom Pupovcu
Pogledaj originalni članak

Analitičari su podijeljeni u ocjeni prve dvije godine mandata predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. No, i oni s desnog i oni s lijevog spektra pronalaze i zamjerke i pohvale u njezinu predsjedničkom radu. Tako Slaven Letica kao plus ističe to što je predsjednica, kako je rekao, promijenila vanjski pogled na hrvatskog predsjednika/predsjednicu.

– Ni Stjepan Mesić ni Ivo Josipović, ne govorim o Franji Tuđmanu koji je bio ratni predsjednik, nisu ostavljali dojam niti su bili kalibar europskih ili svjetskih predsjednika. Predsjednica je to promijenila, repozicionirala je Hrvatsku od Balkana prema srednjoj Europi – naveo je Letica.

Kao zamjerke navodi to što nije ispunila obećanje o preseljenju Ureda s Pantovčaka, ali i to što se, prema njegovu sudu, više bavila temama koje ne spadaju u njezine predsjedničke ovlasti nego onima koje su u domeni njezine funkcije.

Žarko Puhovski kaže da je Kolinda Grabar-Kitarović izgubila svoju političku funkciju odlaskom Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića. – U prvoj godini mandata ona je dobro obavljala svoj posao kada su se njih dvojica politički tukla.

Dolaskom Plenkovića i Bernardića za nju nema mjesta na političkoj pozornici što je čini nervoznom pa čini greške – smatra Puhovski. Njezinim većim greškama drži putovanje u SAD, aferu Čokoladica, “grozno pismo Miloradu Pupovcu”...

– Predsjednica se jako orijentirala na američku politiku Obama – Clinton pa je podigla kordon prema Rusiji, a novi predsjednik Trump neće provoditi takvu politiku prema Rusima – rekao je Puhovski. Letica predsjedničin dosadašnji mandat ocjenjuje s minus četiri, a Puhovski s minus tri.

Kada je riječ o saborskim zastupnicima, SDP-ov Gordan Maras dvije godine Kolinde Grabar-Kitarović ocjenjuje neuspješnima jer kaže da u te dvije godine nismo vidjeli ništa.

– Vidjeli smo da se postavila kao predsjednica jednog dijela građana, stavila se uz HDZ, a prije je htjela sazivati sjednice Vlade. S HDZ-om joj je procvalo cvijeće – rekao je Maras. 


HDZ-ov Branko Bačić smatra da je vrlo dobro odradila dvije godine te da je ispunila svoju ustavnu ovlast, ali i bila faktor stabilnosti tijekom dvaju parlamentarnih izbora.

Hrvatsko novinarsko društvo pozdravilo je što je predsjednica prihvatila njihov zahtjev da političari održavaju konferencije za medije, no skandaloznim je ocijenilo to što su na njezinu konferenciju za novinare u povodu druge obljetnice od polaganja svečane prisege – izravno pozivani novinari koje je ona 
odabrala.

>> Predsjednica: Veleposlanicima ovdje u Hrvatskoj dajemo previše pozornosti, oni ne bi trebali postavljati ultimatume

>> Dvije godine mandata: Evo kako su građani ocijenili predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

BI
bijelocrveni
08:56 16.02.2017.

A drug lignja za kojeg nismo znali da postoji je kao bio dobar!? Ne odgovara neprijateljima ove drzave i to je dovoljno za razumjeti. Sve jasno.

Avatar whitesox
whitesox
10:28 16.02.2017.

Meni je nakon Dr.Tuđmana naj bolja!a ovi predšasnici nisu vrijedni ni spomena!

DU
Deleted user
09:07 16.02.2017.

Da. Dok nije "talasala" bila je odlična, ali čim je počela konkretno državotvorno nacionalno i domoljubno djelovati, odmah su nastali prijepori... BTW, nigdje toliko otvorenog oponiranja, blaćenja i izrugivanja, posebice medijskog ili od "stručnjaka", pa i političara, koji sigurnostno destabiliziraju zemlju unutra i prema vani, u zemljama razvijene parlamentarne demokracije, kao kod Predsjednice RH. Zaista, neki (i njeni) procesi (im) se ne će moći zaustaviti!