Zadruga za novi život

Rad i zajedništvo snažno dolaze do izražaja u radionici za keramiku

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
anđeli
30.11.2014.
u 08:36
U predbožićne dane dovršavaju anđele, koji kreću prema čitateljima Večernjeg lista
Pogledaj originalni članak

Kolekcija od četiri anđela, koje izrađuju u zadruzi Pontes salutis, a koju je osnovala zajednica Cenacolo, doista su posebni, jer su u njihovu izradu utkani sati i sati ljubavi i zajedništva, koji su godinama izgrađivani zajedničkim životom, koji je okrenuo leđa ovisnosti i otvorio vrata novom životu.

Smisao životu

Na radu je poseban naglasak, i to ne samo kao dijelu terapije i ozdravljenja nego i kao priključku u život nakon izlaska iz zajednice, tzv. resocijalizaciji. Keramička radionica jedna je od tih mjesta, gdje rad i zajedništvo snažno dolaze do izražaja.

– Došli smo u zajednicu kako bismo dali smisao vlastitu životu. Preko molitve, prijateljstva i različitih zaduženja započinje naš put u školi života. Jedno od mjesta na kojima se učimo životu je i keramička radionica. Radni dan započinjemo jednostavnom molitvom, gdje naše prijateljstvo i posao koji smo predvidjeli učiniti stavimo Gospodinu u ruke i zazovemo Mariju da nas prati svojim majčinskim zagovorom – kažu nam u keramičkoj radionici, koja ovih predbožićnih dana dovršava anđele, koji kreću prema čitateljima Večernjeg lista.

– Keramika se naizgled može činiti kao jednostavan i pomalo monoton posao, ali je zapravo vrlo raznolik i kreativan s dosta eksperimentiranja i spoznaja, gdje kroz rad i druženje možete otkriti i naučiti mnogo o sebi i drugima. Da bi postao dobar keramičar, potrebno je puno ljubavi i strpljenja. Ljubav prema ambijentu u kojem si čitav dan, prema svakom križiću, anđelu koji ti prođe kroz ruke, prema bratu ili sestri koji rade do tebe i možda imaju loš dan, strpljenje prema sebi samome i svojim ograničenjima – priča nam jedan od članova radionice.

Biti hrabar

– Trebate imati viziju, biti hrabri i truditi se svaki dan da budete što bolji i precizniji. Jako je bitno u životu osjećati se korisnim, a upravo to nam zajednica pruža preko naših obaveza, a na poseban način preko rada u keramici – kažu nam u keramičkoj radionici, koja kroz zadrugu Pontes salutis i njezin nastup na tržištu snažno oblikuje živote mladih ljudi, iza kojih su dani ovisnosti i širom otvorena vrata novog i sadržajnog života.

>> Za adventsko razdoblje štićenici Cenacola od keramike su izradili kolekciju od četiri anđela

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.