DRSKI LOPOVI Laptope i konzole pod jaknom iznose iz trgovine

Računalna oprema u Brodu na meti i usred dana

19.02.2009.
u 18:24
Pogledaj originalni članak

Brodske trgovine računala i tehničke opreme već su dulje od mjeseca na udaru drskih lopova koji ne samo da provaljuju u lokale tijekom noći, već skupocjene uređaje kradu i tijekom dana dok su prodavači u trgovini.

Lak plijen
Posao im olakšava činjenica da su skupi laptopi i igraće konzole koji predstavljaju osnovni plijen lopova toliko mali da neprimjetno stanu u jaknu, dok se digitalni fotoaparat vrijedan tisuću ili dvije kuna bez ikakva problema skriva u džep. Ukradenu robu, ističu u policiji, lopovi najčešće prodaju na crnom tržištu, ali povremeno i rastavljaju računala te iz njih vade računalne komponente koje oglašavaju u besplatnim oglasnicima i na internetu.

Prema podacima policije, samo u posljednjih mjesec dana na području Broda ukradeno je tehničke opreme vrijedne više od 85.000 kuna, a jedan od posljednjih prijavljenih slučajeva krađe bio je u trgovini Audax, gdje je lopov neprimjetno iz vitrine izvukao laptop vrijedan oko 5 tisuća kuna, spremio ga pod jaknu i nestao bez traga. U toj trgovini nisu htjeli ništa govoriti o krađama, ali slučaj nije usamljen.

– S polica nam je iz trgovine dosad ukradeno nekoliko laptopa, jedan ili dva fotoaparata, a sitnije stvari poput računalnih miševa ili tinte za pisače ne mogu ni nabrojati. U posljednje vrijeme svu skupocjeniju robu držimo zaključanu u staklenim vitrinama, ali ne možemo sve staviti po ključ. Sitnija roba i dalje slobodno stoji na policama, ali kada je netko ukrade, šteta je par stotina kuna – kaže Josip Marinović iz jedne od trgovina tehničkom opremom.

Sigurno uz konektore
Prodavači pokušavaju krađe zaustaviti na razne načine. Danas gotovo i ne postoji trgovina elektroničkom opremom koja nema nadzorne videokamere, a sve su češće i staklene vitrine pod ključem te alarmni sustavi.

Posljednji vid zaštite predstavljaju posebni konektori kojima su računala spojena s pultom na kojemu stoje. U trenutku kada lopov odspoji konektor od računala, oglašava se alarm koji je moguće isključiti samo posebnim ključem.

– Dok nismo imali alarmni sustav, u dva su nam navrata ukrali laptope s polica. Tehnika je danas skupocjena, mala i kompaktna, pa se vrlo lako spremi pod jaknu ili u džep. Laptopi su sada zaštićeni alarmnim konektorima, a sitnija, lopovima privlačna tehnička oprema poput miševa, web kamera, fotoaparata ili tonera za pisače smještena je tako da je do nje nemoguće neprimjetno doći – ističu u ispostavi HG spota.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr