Kolumna

Plavo je važno upravo zato što nije crveno

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Putovnica
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Putovnica
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Putovnica
28.12.2017.
u 14:03
Odmak od bivše države bila je i promjena boje putovnice kao simbola nacionalne neovisnosti.
Pogledaj originalni članak

Bio to samo kuriozitet ili rezultat promišljenog (ne)djelovanja, činjenica je da Hrvatska – jedina od sadašnjih 28 država članica – nema crvenu putovnicu, kako preporučuje EU.

Što bi se presudno dogodilo da, umjesto plave, građani Hrvatske imaju putovnicu neke nijanse crvene boje? S jedne strane ništa, pa bi nam i dalje trebala viza za, primjerice, SAD. S druge strane, vjerojatno bi to malo olakšalo neke situacije jer bi policijski ili carinski službenik negdje u Australiji i prije nego što pročita što na putovnici piše zaključio da pred njim stoji građanin Unije. No simboli i njihovo značenje nemaju vrijednost koja proizlazi iz analize prednosti i nedostataka, već iz osjećaja. Plavo je važno upravo zato što nije crveno.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
putovnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Putovnica
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
putovnica

Simbolički odmak od bivše države 

Crvena je bila stara jugoslavenska putovnica, a simbolički odmak od bivše države značio je i promjenu boje putovnice kao simbola nacionalne neovisnosti. Tako da boja postaje politička odluka par excellence. Kako je jednom prilikom rekao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, tadašnja Vlada – a riječ je o Vladi SDP-a koja je službeno uvela Hrvatsku u EU – u usklađivanje s preporukama EU nije se upuštala zbog asocijacija na Jugoslaviju i još kao dokaz problemima koji bi se mogli očekivati naveo buku koja se digla kad je u prvoj verziji redizajna tablica vozila bio izostavljen nacionalni grb.

No druge su bivše komunističke države promijenile boju u crvenu bez dramatičnih posljedica. To bi ukazivalo na to da, koliko se god pokušavalo govoriti o sadašnjosti, prošlost – u ovom slučaju ona komunistička, ali i one druge oko kojih se danas lome ideološka koplja – zaista zjapi kao otvorena rana u Hrvatskoj i trauma je u kolektivnoj svijesti puno više nego u drugim europskim državama.

Takve traume iz povijesti, kaže medicina, ne liječe se potiskivanjem, već razgovorom u kojem svi moraju čuti druge, “proraditi” svoju bol, ali i prihvatiti svoje pogreške. Sve dok boja ne postane samo boja, a ne platno za projekciju frustracija, strahova i bijesa. Jer život zaista jest lakši onima koji ne vuku teret prošlosti.   

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

IG
Igggy
14:39 28.12.2017.

Jel ova kolumna neka šala?

ME
Meter
19:11 28.12.2017.

Crvena je naša boja

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
19:38 28.12.2017.

Hrvatska je bila dio Jugoslavije i ta država je bila prihvaćena od Hrvatskog naroda. Hrvati su navijali za Jugoslaviju u košarci kao na EP u Zagrebu ili u Splitu kad je pala Bugarska. Ja sam živio u tom vremenu i nemojte me zezati s tom paranojom jel crvena ili plava. Pa crvena je isto boja koju nose rukometaši i košarkaši...ma mislim...ovo je koma...