suđenje zločincima

Pusić protiv Miljenićeva uvjeta Srbiji na putu prema EU? 'Nijedan novi, dodatni uvjet'

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pusić protiv Miljenićeva uvjeta Srbiji na putu prema EU? 'Nijedan novi, dodatni uvjet'
17.11.2014.
u 20:06
Nijedan novi, dodatni uvjet. Isključivo one uvjete i one kriterije koje je Hrvatska ispunjavala na svom putu, odgovorila je čelnica hrvatske diplomacije u Bruxellesu
Pogledaj originalni članak

– Nijedan novi, dodatni uvjet za Srbiju – odgovorila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na pitanje koje joj je u Bruxellesu postavio dopisnik srbijanske novinske agencije Beta, hoće li Hrvatska, kako je najavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić, tražiti od Srbije da na putu prema članstvu u EU sudi ratnim zločincima za Ovčaru i druga stratišta. Pusić je u odgovoru dala opširnu i manje konkretnu izjavu nego ministar Miljenić, a iz usporedbe njihovih dviju izjava proizlazi da se po tom pitanju razlikuju u stavovima. 

– Nijedan novi, dodatni uvjet. Isključivo one uvjete i one kriterije koje je Hrvatska ispunjavala na svom putu. Dakle, ništa novo i ništa drukčije od onog što je i Hrvatska trebala ispuniti u svome putu. To je važno za jedan novi početak za svaku zemlju u regiji. To je sastavni dio funkcioniranja pravosuđa i pravne države. Dakle, oni kriteriji koje je imala Hrvatska primjenjuju se i na Srbiju i na svaku drugu zemlju, ne samo od Hrvatske nego i od svih država članica. A bilo koje bilateralne teme koje imamo, mislim da smo sposobni riješiti bilateralno. Ali u ovom trenutku nam je važno da temu nadnaravne ludosti zvane Šešelj skinemo prvo s dnevnog reda – rekla je Pusić.

– Slažete li se onda s ministrom Miljenićem? Iz ovoga proizlazi da ne – upitali smo je za pojašnjenje.

– Ne vidim u čemu bismo se imali slagati ili ne slagati – dodala je Pusić i nastavila: – Svi uvjeti koji su vezani za pristupanje ranijih, a tu se na Hrvatsku u prvom slučaju odnosi zato što smo bili također na tom području gdje su se vodili ratovi u vrijeme devedesetih i de facto na našem teritoriju Hrvatske, između ostalog, dakle svi uvjeti koji su važili za Hrvatsku u tom pogledu važe i za Srbiju. Ne kao posebni hrvatski uvjet, nego kao uvjeti Europske unije.

>>Prozvale Pusić: Ministrice, izrazite sućut žrtvama, a ne agresoru

>>Pusić Srbiji 'izražava sućut', Josipović smatra da treba upozoriti Haag

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 80

SU
sungtakedo
20:54 17.11.2014.

Kako će i postavit uvjete kada živi i radi za srpske interese. Svi smo upoznati sa likom i djelom njenog brata Zorana, ali manje je poznata stvar da je njezin stric, Grga Budislav Anđelinović naredio gušenje pobune hrvatskih vojnika 05.12.1918.(tzv. prosinačke žrtve) kada je ubijeno 4 civila i 10 hrvatskih vojnika na današnjem Trgu bana Jelačića. Kada su ga zastupnici u skupštini tražili da se izjasni o svom činu rekao je:"Gospodo, ja sam po svojoj dužnosti smatrao da trebam prvi da počnem, smatrao sam da je to moja dužnost i ja se tim krvavim rukama, koje mi predbacuju gospoda od Hrvata, ponosim". Na temelju toga je dobio visoke vojne počasti i stan u Beogradu. Druga manje poznata činjenica je da je njen djed Danko Anđelinović bio bliski suradnik četničkog vojvode Ilije Trifunovića Birčanina, kojega je osobno Draža Mihailović imenovao komandantom svih četničkih snaga u Lici, Dalmaciji, Hercegovini i Zapadnoj Bosni, odnosno na području talijanske okupacijske zone u NDH. Sad vidite tko nam vodi vanjsku politiku, ali to neće biti na državnoj televiziji..

DR
draxy
20:11 17.11.2014.

Dobro je pa se nju neće pitati za stavove RH u svezi sa ulaskom Srbije u EU!

L0
luena 01
20:18 17.11.2014.

Licemjerna zena nije komentara vrijedna... Sreca da se nju nista nece pitat nije ona iznad premijera....