hns u osijeku

Pusić: Guverner nas je upozorio, posavjetovat ćemo se s njim

Foto: AFP/PIXSELL
Pusić: Guverner nas je upozorio, posavjetovat ćemo se s njim
27.10.2012.
u 14:01
Karamarkove kritike nije željela komentirati, rekavši kako će o ekonomskim temama razgovarati “s onima koji o njima nešto znaju”
Pogledaj originalni članak

OSIJEK – Izjava guvernera HNB-a Borisa Vujčića svakako je ozbiljna i upozoravajuća. Ekonomski resori će sjesti, razgovarati i konzultirati se s guvernerom, u prvom redu o monetarnoj i fiskalnoj politici – komentirala je ministrica Vesna Pusić guvernerove kritike na Vladinu ekonomsku politiku.

No, na kritike šefa HDZ-a Tomislava Karamarka nije se željela posebno osvrtati.

- O ekonomskim i financijskim temama razgovarat ćemo s ljudima koji o tome nešto znaju i autoritet su, kao što je to guverner HNB-a – odgovorila je ministrica danas u Osijeku.

Kao potpredsjednici HNS-a, Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak te čelnik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović u Osijeku su sudjelovali na Libseen konferenciji, koja je okupila vodstva liberalnih stranaka Jugoistočne Europe. Razgovaralo se o 2012. kao godini političkih promjena, zatim suradnji na europskim reformama te krizi u eurozoni i njezinom utjecaju na politiku proširenja.

- Dužni smo formulirati strategije koje će odgovoriti na probleme naše regije, one moraju uvažiti interese svake zemlje i društva. Ohrabreni smo onim što je učinila Hrvatska u zadnjih godinu dana. Očekujemo ulazak Hrvatske u EU, ne mislimo da je to neka nagrada za Hrvatsku ili regiju, to je logična posljedica svega onoga što se ovdje dogodilo – istaknuo je Čedomir Jovanović. Istaknuo je kako ne smijemo živjeti s glavom u pijesku pred zabrinjavajućim činjenicama koje, i nakon 20 godina, još uvijek ovaj prostor opisuju kao prostor nedovršenih država i prostor prepun potencijalnih kriza.

- Sve ono što smo čuli kao primjedbe, ne doživljavam osobno kao argument za prolongiranje proširenja EU u ovoj regiji – poručio je.

Da je Hrvatska spremna za ulazak u EU, uvjerena je ministrica Pusić.

- Spremniji smo više nego vjerojatno ijedna zemlja koja je ulazila u istočnoeuropskom proširenju od 2004. do danas. I to zato što su nam puno više, striktnije zadaće i kriterije postavili na tom putu. Prva smo zemlja koja je pregovarala u 35 poglavlja – podsjetila je ona.

No, što se tiče naših ambicija, stava je kako tu nikada nećemo biti u potpunosti spremni.

- Mislim da ćemo i 20 godina nakon članstva imati i volju i obavezu i racionalni razlog da radimo na poboljšanju onoga što čini kvalitetu života u svakoj zemlji, a to je kombinacija visokog respekta za demokratski donesene zakone, visoka razina zaštite ljudskih prava i slobodno tržište – zaključila je.

>>Vujčić studentima poželio dugi radni vijek do 70. godine

>>Ankica Tuđman učlanila se u HDZ i dobila iskaznicu 002

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar krumpirsky
krumpirsky
17:48 27.10.2012.

da je ozbiljno to mi netreba nikakav guvernerčić reć , za to nije potrebna nikakva viša matematika ni fax, treba znat živjet sa 2500kn ....a sačuvaj bože još kad se pusička konzultira ............. ubit če nas ovi salonski proleteri koji su cijeli život živjeli na povlasticama