Zabranjeno pušenje

Pušači su na Facebooku objavili popis "oaza dima"

Foto: Davor Višnjić/Pixsell
Pušači su na Facebooku objavili popis "oaza dima"
14.04.2010.
u 19:14
U Vinkovcima, Šibeniku i Osijeku nema ni jednog lokala s dozvolom za pušenje, a na internetu se objavljuje registar kafića u kojima se može zapaliti.
Pogledaj originalni članak

Ljetne terase recept su za spas od zakonske zabrane pušenja koja je u petak stupila na snagu i izbacila pušače iz kafića. Skupi ventilacijski uređaji investicija su koju si većina očito ne može priuštiti tako da, primjerice, 20 kafića u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu na vratima ima naljepnicu “zabranjeno pušenje”. S druge strane, pušači na Facebooku osnivaju grupe kako bi otkrili gdje mogu sjesti i zapaliti.

Ljetne terase kao spas
“Caffe Kolding, dozvoljeno! Možemo samo dodati: provjereno!”, jedan je od stotina napisa na grupi “Lista kafića u kojima je dozvoljeno pušenje”.

Međutim, i na toj, uvjetno rečeno, listi ipak su se potkrale dezinformacije: zagrebački Paladium u središtu nepušačka je zona.

>>Gradske zone za pušenje

– Promet mi je od petka znatno pao. Spasit će nas jedino ljetne terase, a ne znam što ćemo tijekom zime – rekao je vlasnik Paladiuma Ivan Miljanić, kojemu je ventilacijski sustav preskup.

Isti problem ima i Sanja Mitrović, vlasnica kafića u Vinkovcima, koja se ipak na kraju odlučila na investiciju.

– Kada sam izračunala da je od petka, kada je zakon stupio na snagu, do danas promet bio 200 kuna, odlučila sam podnijeti zahtjev – kaže S. Mitrović, koja je trenutačno jedina koja će sanitarnoj inspekciji u Vinkovcima podnijeti zahtjev za dopuštenje za pušenje. Ista je situacija i u Šibeniku, gdje ni jedan kafić još nema potrebnu dozvolu. U Rijeci je imaju dva kafića.

Od brojnih zadarskih kafića, prema dostupnim podacima, dozvolu imaju jedino Toni i Borgo u povijesnoj jezgri grada.

“Gosti su to tražili”
– Ventilaciju smo uveli u kafić jer su to od nas tražili gosti, iako imamo i štekat pa mogu sjediti i vani. Svi koji su zadnjih dana navratili u naš kafić s odobravanjem su prihvatili da mogu pušiti i unutra – kaže Luka, konobar u kafiću Toni. U Varaždinu je pak dozvolu zatražilo najviše – 70-ak kafića.

U samom središtu Krapine, od 30-ak lokala i kafića, samo je u dva pušenje dopušteno, a njihove vlasnice zadovoljne su što su uvele ventilaciju jer, kažu, promet im se od zabrane povećao.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 49

udari_šefa
19:59 14.04.2010.

premijerkino riješenje krize: zamaglit guzice

MB
mali_bekrija
20:49 14.04.2010.

mogli ste stavit fakin link da ljudi ne moraju tražit...

Avatar punkufer
punkufer
15:11 21.05.2010.

Birtaši kukaju kako će morati zatvarati birtije? A to je kao šteta jer ih... što? Nema dovoljno? Neka zatvaraju. kamo sreće da je birtija manje.