HDssB:

'Puno glava pametnije je od jedne tvrdoglave'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.01.2014.
u 12:07
Trenutni prijedlog ustavnih promjena nije dobar i HDSSB ga u tom obliku neće podržati, rekao je predsjednik te stranke Vladimir Šišljagić
Pogledaj originalni članak

 - Puno glava pametnije je od jedne tvrdoglave glave i zato pozivamo sve stručnjake da se uključe u javnu raspravu o ustavnim promjenama, poručio je danas HDSSB koji sutra u Hrvatskom saboru organizira okrugli stol na kojem žele iznjedriti najbolja rješenja za izmjene Ustava.

Trenutni prijedlog ustavnih promjena nije dobar i HDSSB ga u tom obliku neće podržati, rekao je predsjednik te stranke Vladimir Šišljagić.

- Puno je dvojbi i nejasnoća u postojećem prijedlogu, i kada je HDSSB odustao od izglasavanja promjena prije Božića, očekivao sam da će vladajući u međuvremenu organizirati i tribine i javnu raspravu, no nisu – kazao je Šišljagić te dodao da je upravo zato njegova stranka odlučila to napraviti i pozvati sve stranke, stručnjake, lijeve i desne udruge... koje mogu dati doprinos u stvaranju kvalitetnog Ustava. 

Prioriteti i dvojbe

- To nije rasprava u kojoj mi imamo bilo kakvu ambiciju u stranačkom obliku. Nikada ni u jednoj izjavi ja nisam rekao da je HDSSB spreman ikome dati bianco ruku, nego sam naglašavao da će naš glas ovisiti o cjelokupnim ustavnim promjenama – tvrdi Šišljagić. Dvojbe kod aktualnog prijedloga ustavnih promjena nalazi u nekoliko članaka – sporno mu je da se kod ukidanja zastare za teška ubojstva ona definiraju posebnim zakonom.

- Tko će definirati ta teška ubojstva, neke političke stranke? Mi jesmo za ukidanje zastare, ali za sva teška ubojstva – nastavlja Šišljagić te dodaje kako treba vidjeti jesu li predložena rješenja referendumske regulative u interesu građana, te je li bolja kvota izlaznosti ili prihvaćenosti za uspješnost referenduma. Probleme bi moglo donijeti i omogućavanje donošenja više zakona po proceduri za donošenje Ustava, ali ono najvažnije HDSSB-u jest jasnije definiranje pitanja teritorijalnog ustroja.

Novi teritorijalni ustroj

- Smatram da je Hrvatskoj prijeko potreban novi teritorijalni ustroj, odnosno regionalizacija i decentralizacija te da treba značajno smanjiti broj županija – pojasnio je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Zaključuje kako nejasna rješenja mogu samo dovesti do problema, kao što je sada svima nejasno kako je jedan Županijski sud mogao donijeti jednu odluku, a drugi sud drugačiju odluku. Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić rekao je da je njihova stranka stala s ustavnim promjenama jer nisu dozvolili da se Ustav mijenja na silu, zbog dnevno-političkih razloga i jednog imena i prezimena. Zato sada pozivaju sve stranke na konsenzus, ali mogu i bez onih kojima su njihovi principi ispred dobrobiti građana (op.a. HDZ).

>> HDSSB želi ukinuti županije i uvesti regije, a traži i da se odredi rok

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
Objektivno...
15:03 27.01.2014.

Klasika kako se stranci podiže cijena kad čelnici stranke zapadnu u pravosudne probleme. Jedan u Mostaru a drugi u Osijeku. Slijedeći korak je nepritisak izvršne vlasti na pravosuđe