Još nitko nije preuzeo odgovornost

Ubijen jedan zaposlenik FSB-a: Napadač je 'neutraliziran', utvrđuje se identitet

Foto: Twitter
Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Moskvi
Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Moskvi
Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Moskvi
19.12.2019.
u 21:49
S jedne strane moguće je kako je riječ o poremećenom pojedincu, "usamljenom vuku", koji je napad izveo bez ičije organizacijske pomoći. S druge strane, sasvim je moguće kako je riječ o unaprijed planiranom napadu
Pogledaj originalni članak

Samo nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin završio svoju tiskovnu konferenciju na kojoj je, između ostalog, napravio i presjek sigurnosnog stanja, napadnuto je sjedište FSB-a, ruske obavještajne službe, nasljednika nekadašnjeg KGB-a.

Napadač naoružan automatskom puškom upao je u predvorje sjedišta FSB-a i otvorio vatru. Prema prvim, vrlo nepotpunim podacima poginuo je jedan od pripadnika FSB-a koji se tamo zatekao, a još je nekoliko osoba teško ranjeno. Napadač je odmah nakon razmjene vatre istrčao iz zgrade, no samo nekoliko minuta kasnije je "neutraliziran", odnosno ubijen na obližnjem parkiralištu. Kako u prvom trenutku nije bilo potpuno jasno koliko je doista napadača bilo, a prema prvim podacima bilo ih je između jednog i trojice, blokirano je cijelo središte grada, te je pokrenuta velika potraga.

Sjedište FSB-a nalazi se na Lubyanka trgu, samo desetak minuta hoda od Kremlja, a na društvenim mrežama pojavio se niz videosnimaka na kojima se čuje pucnjava. Na poprište događaja nije stigla samo policija, već i specijalne postrojbe FSB-a, koje su počele "češljati" cijelo područje.

Iako je napadač ubijen, njegov identitet u trenutku pisanja ovog teksta još uvijek nije bio objavljen. Baš kao što nije bilo ni naznaka tko bi uopće mogao organizirati napad na FSB, odnosno tko je odgovoran za ovaj udar. S jedne strane moguće je kako je riječ o poremećenom pojedincu, "usamljenom vuku", koji je napad izveo bez ičije organizacijske pomoći. S druge strane, sasvim je moguće kako je riječ o unaprijed planiranom napadu.

Ako je doista riječ o smišljenom, organiziranom napadu, prilično je izgledno kako je riječ o djelu islamističkih terorista, posebice imajući na umu kako je Rusija odigrala ključnu ulogu u suzbijanju islamista u Siriji i rušenju takozvanog Kalifata. Kada se tomu doda i činjenica kako su upravo pod zapovjedništvom FSB-a i specijalne postrojbe Specnaza koje su bile ključni faktor na terenu u Siriji, ova teorija dobiva dodatni značaj. Druga mogućnost je da je riječ o djelu islamskih radikala s Kavkaza, posebice s područja Čečenije, koji su u prošlosti, prije "pacifikacije" provodili terorističke napade po glavnom gradu Rusije, no oni nisu aktivni već duže od deset godina.

Da napad ipak ima neku smišljenu nit pokazuje i njegovo "tempiranje", Naime, napad je izveden uoči Dana obavještajne službe, čime ovaj teroristički napad ima i svojevrsno simboličko značenje.

Zanimljivo će biti vidjeti tko će preuzeti odgovornost za organizaciju napada na FSB. Jer prilično je sigurno kako će, ukoliko bude i malo sumnje kako nije riječ o djelu poremećenog pojedinca već da je riječ o organiziranoj akciji, odgovor biti vrlo žestok. Putin se ponosi činjenicom da je Moskva, baš kao i Rusija u cijelosti, vrlo sigurna te je jasno da neće dozvoljavati nekažnjene terorističke napade na svom teritoriju. A pogotovo neće nekažnjeno proći napad na samo sjedište jedne od najboljih obavještajnih službi svijeta.

Inače, ova je pucnjava po prvi puta aktivirala plan Sirena, plan koji je razrađen za izvanredne situacije u glavnom gradu Rusije. U vrlo kratko vrijeme, a prema ovom planu, blokiran je cijeli grad dok su pronađeni i zadržani najveći kriminalci u Moskvi kao i sumnjiva lica koja su mogla imati bilo kakvog udjela u ovom napadu.

Inače, neposredno nakon napada nedaleko od zgrade FSB-a začula se i jaka eksplozija. Još uvijek nije jasno što je doista eksplodiralo, jeli riječ o podmetnutu eksplozivu ili pak o "svjetlosnoj bombi" koju specijalne postrojbe koriste kako bi na kratko zaglušile ljude prilikom upada u prostorije.

U svakom slučaju, predsjednik Putin koji se u vrijeme napada nije nalazio u Kremlju već u drugom dijelu grada odmah je obaviješten o razvoju događaja. Imajući na umu sposobnost FSB-a i drugih ruskih obavještajnih službi, ali i motiv kojega sada imaju, prilično je izgledno kako će stvarni motiv i pozadina napada biti vrlo brzo otkriveni. I nema nikakve sumnje kako će odgovor, ako se pokaže kako nije riječ o činu poremećenog individualca, vrlo brzo uslijediti. Baš kao što ne treba sumnjati kako će odgovor biti vrlo, vrlo žestok i učinkovit.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
17:32 19.12.2019.

muslimani

SH
Shalan
17:31 19.12.2019.

Bravo za Ruse. Ni sa kojim teroristima nema rasprave!

PR
prajdali100
17:48 19.12.2019.

Je li taj tip bio nezadovoljan odgovorom na presici ? Bilo kako bilo više neće postavljati pitanja.