GRAD BEZ AZILA

Psima prijeti izbacivanje iz boksova na ulicu ili šinteraj

Foto: Ivica Galoić/PIXSELL
Udruga Victus (1)
Foto: Ivica Galoić/PIXSELL
Udruga Victus (1)
Foto: Ivica Galoić/PIXSELL
Udruga Victus (1)
Foto: Ivica Galoić/PIXSELL
Udruga Victus (1)
10.06.2012.
u 20:20
Do 15. lipnja psi moraju van 
Smještaj po psu plaćali su 10 kuna na dan, no novca više nema, a nema ni rješenja
Pogledaj originalni članak

Aktivisti udruge Victus, koji godinama skrbe o napuštenim životinjama u Slavonskom Brodu, iznenada su ostali bez boksova u kojima drže napuštene pse. Naime, u nedostatku odgovarajućeg azila na gradskom području, oni već gotovo godinu dana sedam napuštenih životinja drže u improviziranim boksovima na imanju privatnog vlasnika u Donjim Andrijevcima. Za takav su “smještaj” sve dosad plaćali 10 kuna na dan po psu, ali u međuvremenu im je ponestalo novaca i do 15. lipnja moraju iseliti.

Traže spas 

- Ne znamo što da radimo. Već godinama odrađujemo posao za koji je zapravo zadužen Grad, ali ako se nešto ubrzo ne riješi i ako u zadnji trenutak ne uskoči neki privremeni udomitelj, svi psi iz andrijevačkih boksova završit će na ulici. O ovom smo problemu u nekoliko navrata pisali gradonačelniku, ali nikakav odgovor nismo dobili – kaže Victusova volonterka Draženka Imrešković. Svi članovi udruge u svojim domovima drže po nekoliko nezbrinutih četveronožnih ljubimaca, hrane ih, njeguju i odvode na veterinarske preglede. Imaju čak i dva legla na ulici koja svaki dan obilaze i hrane jer ih nemaju gdje smjestiti. U kupnji hrane pomažu im donatori, ali nerijetko moraju posegnuti i u vlastiti džep. Boksove koje je grad izgradio na Vijušu ne mogu koristiti jer se, kažu, ne zna kome su oni zapravo dodijeljeni – Komunalcu ili Victusu? 

- Boksovi na Vijušu možda bi mogli poslužiti kao privremeno rješenje, ali mi ne možemo koristiti nešto što nije naše. Od Grada ne tražimo mnogo, neka nam samo dodijele zemljište, a mi ćemo sami izgraditi azil – ističe predsjednica udruge Maja Hercog – Čorak.

Nije mu jasno 

Gradonačelnik Mirko Duspara kaže kako mu nije jasno zbog čega Victus ne koristi nove boksove na vijuškoj deponiji. Ako im Komunalac eventualno ne dopušta pristup, za što, kaže, nema razloga, trebali su ga o tomu izvijestiti. - Izgradnja azila dopuštena je jedino u građevinskoj zoni koja mora biti udaljena barem 700 metara od najbližih kuća ili mora imati zvučnu izolaciju. Takvu parcelu Grad naprosto nema. Pokušavamo pronaći lokaciju u Brodskom brdu, ali ako je i nađemo, morali bismo je proglasiti građevinskom zonom, što opet iziskuje izmjenu i dopunu generalnog urbanističkog plana – istaknuo je Duspara.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.